Κορονοϊός: Γιατί οι Ιάπωνες δεν μπορούν χωρίς το γραφείο τους

Κορονοϊός: Γιατί οι Ιάπωνες δεν μπορούν χωρίς το γραφείο τους

Στην Ιαπωνία μια χώρα που δεν έχει πληγεί μεν σφόδρα από τον κορονοϊό όμως έχει ακόμα τις μνήμες από τον ιό SARS του 2003, εκατομμύρια πολίτες συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους λόγω... συνήθειας. 

Παρά την οδηγία του κυβερνήτη μεγάλων πόλεων όπως η πρωτεύουσα Τόκιο για περιορισμό των μετακινήσεων και παρότι μεγάλες εταιρείες όπως η Honda, Mitsubishi, Toyota, Sony έχουν ζητήσει από το προσωπικό να δουλεύει από το σπίτι, πολλοί Ιάπωνες πηγαίνουν στη δουλειά κανονικά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης που επικαλείται το CNN, το 80% των επιχειρήσεων δεν έχει δυνατότητα τηλεργασίας. Επιπρόσθετα στο υπόλοιπο 20% των εταιρειών που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, μόνο το 50% των εργαζομένων κάνει χρήση της. 

Η παραπάνω συμπεριφορά έχει την εξήγηση της. Στην Ιαπωνία με τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο το 30% του εργατικού δυναμικού είναι άνω των 60 ετών, εκ των οποίων η πλειονότητα δεν έχει γνώσεις υπολογιστών.

Ένας άλλος λόγος αποδίδεται στην κουλτούρα του «Καρόσι» το οποίο σημαίνει  Θάνατος λόγω υπερβολικής εργασίας. Το πρόβλημα εντείνεται στην Ιαπωνία, όπου έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τις υπερβολικές ώρες, πέραν του ωραρίου, που καλούνται να εργαστούν οι πολίτες.

Τέλος, γνώστες της αγοράς εργασίας και της κουλτούρας των Ιαπώνων αποδίδουν την εμμονή τους να πηγαίνουν στο γραφείο, στην συλλογικότητα αφενός και αφετέρου στην αίσθηση ότι το αφεντικό τους «είναι πάντα εκεί και τους παρακολουθεί» όπως αναφέρει στο CNN ένας Βρετανός υπάλληλος Ιαπωνικής εταιρείας.