7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Κομισιόν: Ζητά οικονομικές κυρώσεις κατά της Πολωνίας - Αντιδρά η Βαρσοβία

Κομισιόν: Ζητά οικονομικές κυρώσεις κατά της Πολωνίας - Αντιδρά η Βαρσοβία

Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με την απόφαση προσωρινών μέτρων του Δικαστηρίου (της 14ης Ιουλίου 2021). Η εντολή σχετίζεται με τη λειτουργία του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και την αναστολή περαιτέρω διατάξεων του πολωνικού δικαίου που επηρεάζουν τη δικαστική ανεξαρτησία. Η Επιτροπή ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Πολωνία για όσο διάστημα τα μέτρα που επιβάλλονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται πλήρως.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να στείλει προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ στην Πολωνία επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου (της 15ης Ιουλίου 2021) που διαπίστωσε ότι το πολωνικό δίκαιο σχετικά με το πειθαρχικό καθεστώς κατά των δικαστών δεν είναι συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η πολωνική απάντηση στη σημερινή προειδοποιητική επιστολή δεν είναι ικανοποιητική, ως επόμενο βήμα η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Βαρσοβία καταδικάζει την «επίθεση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Πολωνός υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα χαρακτήρισε σήμερα «επίθεση» το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την έλλειψη ανεξαρτησίας της πολωνικής δικαιοσύνης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει παράνομα κεφάλαια στην Πολωνία και ζητεί κυρώσεις. Πρόκειται για επιθετικές ενέργειες», ανέφερε ο Πολωνός υφυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter προσθέτοντας πως οι επιθέσεις αυτές είναι «παράνομες».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δεν αναμένεται να αποφανθεί πριν από έξι μήνες γι' αυτό το αίτημα επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με δικαστική πηγή.