Κάλεσμα της Αυστρίας σε «δημοσιονομική συμμαχία ευθύνης»

Κάλεσμα της Αυστρίας σε «δημοσιονομική συμμαχία ευθύνης»

Ενδεχόμενη συζήτηση για την κατάργηση των κριτηρίων χρέους «δεν έχει την έγκριση της Αυστρίας και πολλών άλλων χωρών», προειδοποίησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος θέλει να σφυρηλατήσει «συμμαχία ευθύνης με δημοσιονομικούς όρους», για να «εξουδετερώσει αυτήν την ψευδή τάση».

Το ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup ωστόσο, ο ίδιος θα διεξαγάγει, όπως ανέφερε, συζητήσεις με ομάδα κρατών που «θεωρούν σημαντικά σταθερό προϋπολογισμό στην Αυστρία και σταθερή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη».

Ήδη την περασμένη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών -- ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους - είχε υποστηρίξει την επιστροφή σε χαμηλότερο χρέος σε επίπεδο ΕΕ, και στο πλαίσιο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή προς τους κοινοτικούς ομολόγους του.

Όχι σε «Ένωση Χρέους»

Μπορεί μεν κατανοεί την θέση ορισμένων ομολόγων του για περισσότερη ευελιξία στους κανόνες του χρέους, ωστόσο η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εκπέσει σε «Ένωση Χρέους», καθώς η δημιουργία χρέους παραμένει επικίνδυνη, ακόμη και με χαμηλά επιτόκια, τόνιζε ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του καγκελάριου Κουρτς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι επίσης νόμιμο να συζητείται προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά έχει την εντύπωση ότι «χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα προτιμούσαν να καταργήσουν τους κανόνες του Μάαστριχτ, και αυτό είναι ηθικά και οικονομικά αμφισβητήσιμο».

Κατά την άποψή του, ακόμα και αν κανένας δεν έχει ακόμη ζητήσει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό βρίσκεται πίσω από τη συζήτηση, σημείωνε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι το τέλος του 2022 οι κανόνες για το έλλειμμα και για το χρέος αναστέλλονται, καθώς τον Μάρτιο του 2020, ενόψει της κρίσης του κορονοϊού, η γενική ρήτρα απόκλισης ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν χρειάζεται επίσημα να συμμορφωθούν με τους κανόνες χρέους και ελλείμματος - όχι περισσότερο από 60% ποσοστό χρέους και όχι περισσότερο από 3% έλλειμμα προϋπολογισμού με βάση την οικονομική επίδοση - και μπορούν να αναλάβουν περισσότερο χρέος για να βοηθήσουν την οικονομία τους.

Πάντως, αυτή την στιγμή η Αυστρία δεν πληροί ούτε τον κανονισμό για το έλλειμμα ούτε τον κανονισμό για το χρέος.