ΗΠΑ: Προειδοποιεί τη Βρετανία να μην διαλύσει τη συμφωνία ειρήνης για Β. Ιρλανδία

ΗΠΑ: Προειδοποιεί τη Βρετανία να μην διαλύσει τη συμφωνία ειρήνης για Β. Ιρλανδία

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι μπορεί να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν διαλυθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία ότι μια διένεξη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης του 2020 για το Brexit μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας.

«Αν υπάρξει καταστροφή των συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής, τότε είναι απίθανο να έχουμε μια διμερή [συμφωνία] Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ», είπε σε μια εκδήλωση του Chatham House.

Αφότου το ΗΒ αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου, ο Τζόνσον καθυστερεί μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Πρωτοκόλλου της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία και ο επικεφαλής της βρετανικής διαπραγματευτικής ομάδας έχει πει πως το πρωτόκολλο δεν είναι βιώσιμο.

Η συμφωνία ειρήνης του 1998 οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο τέλος των "Ταραχών" ("Troubles") -- τρεις δεκαετίες σύγκρουσης ανάμεσα σε Ιρλανδούς Καθολικούς εθνικιστές μαχητές και παραστρατιωτικούς φιλοβρετανούς Προτεστάντες που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο ΗΒ, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή παραμένει βαθιά διαιρεμένη 23 χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Πολλοί Καθολικοί εθνικιστές ελπίζουν στην ένωση με την Ιρλανδία ενώ οι Προτεστάντες θέλουν η περιοχή να παραμείνει τμήμα του ΗΒ.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έχει σκοπό να παραμείνει η επαρχία, η οποία συνορεύει με την Ιρλανδία που είναι μέλος της ΕΕ, τελωνειακό έδαφος του ΗΒ αλλά και μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Η ΕΕ θέλει να προστατεύσει την ενιαία αγορά της, αλλά ένα αποτελεσματικό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας που δημιουργήθηκε από το πρωτόκολλο αποκόπτει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ -- κάτι που προκαλεί την οργή των Προτεσταντών.

Ορισμένοι από τους τελευταίους λένε πως το πρωτόκολλο έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία ειρήνης του 1998.

Η Πελόζι είπε ακόμη πως ο καπιταλισμός δεν έχει εξυπηρετήσει την οικονομία των ΗΠΑ τόσο καλά όσο θα μπορούσε.

«Στην Αμερική, ο καπιταλισμός είναι το σύστημά μας, το οικονομικό σύστημά μας, αλλά δεν έχει εξυπηρετήσει την οικονομία μας όσο καλά θα έπρεπε», είπε.

Η χώρα πρέπει να βελτιώσει το σύστημα και μια ισχυρή μεσαία τάξη είναι αποτελεί ένα τμήμα-κλειδί μιας ισχυρής δημοκρατίας, είπε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα όπου η επιτυχία ορισμένων προέρχεται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και τα υπόλοιπα, και πρέπει να το διορθώσουμε αυτό», είπε.

Το οικονομικό μοντέλο των ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί από τον "καπιταλισμό των μετόχων" της δεκαετίας του 1980 όταν οι αυξήσεις της παραγωγικότητας είχαν όφελος για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών και των εργαζομένων.

Η Πελόζι είπε πως υπάρχει μια αυξανόμενη επίγνωση πως «πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα» και πως ο καπιταλισμός των μετόχων έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων αλλά και σε στασιμότητα των αμοιβών των εργατών.

«Αυτό απλώς δεν είναι σωστό», είπε η Πελόζι.

Η Νάνσι Πελόζι είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επισημαίνουν τις διαφωνίες με την Κίνα αλλά και να λάβουν υπόψη τη χώρα λόγω του μεγέθους και της σύνδεσής της με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

«Πρέπει πάντοτε να επισημαίνουμε ποια είναι η διαφωνία μας, να διαφωνούμε αλλά και την ίδια στιγμή να καταλαβαίνουμε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη την Κίνα λόγω μεγέθους και επιρροής σε ό,τι συζητάμε», είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.