Ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην Ιερουσαλήμ

Ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην Ιερουσαλήμ

Δεκάδες ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται και η μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας περιπολούν την Ιερουσαλήμ για την προστασία της μεγαλύτερης πολιτικής συγκέντρωσης στην Ιστορία του Ισραήλ. Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημείο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως "ο αντισιωνισμός, όταν αρνείται την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους είναι αντισημιτισμός", με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ. "Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να έχουμε διαφωνίες, να ασκήσουμε κριτική στη μία ή την άλλη ενέργεια της κυβέρνησης του Ισραήλ αλλά η άρνηση της ύπαρξής του υπάγεται σήμερα σε μια σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού", πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβίν Ρίβλιν.

Την ίδια ώρα, οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό. Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μην μεταβεί στο Ισραήλ διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς. Σημειώνεται ότι, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Πολωνία, η οποία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε καταλήξει σε συνεννόηση με την φασιστική Γερμανία. Παράλληλα επικαλέσθηκε έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία και αποκαλύπτουν πως διεξάγονταν οι συνεννοήσεις αυτές, ενώ αποκάλεσε τον τότε Πολωνό πρεσβευτή στην Γερμανία «κάθαρμα και αντισημιτικό γουρούνι». Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι έχει «πει ψέματα επανειλημμένα για την Πολωνία» και ότι το κάνει «πάντα εσκεμμένα».

Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινιάσει σήμερα στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί που διήρκεσε από το 1941 ως το 1943 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, για τους τους ιστορικούς το κύριο μήνυμα είναι το θέμα της ιστορικής μνήμης, σε μια εποχή με έντονα σημάδια άγνοιας και αδιαφορίας για το Ολοκαύτωμα. Έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League βρήκε ότι συνολικά έχει αυξηθεί το αντισημιτικό αίσθημα, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Οι εβραϊκές κοινότητες στην κεντρική Ευρώπη κάνουν λόγο για νέα κύματα βίας. Ο επικεφαλής της κοινότητας στη Βαρσοβία μάλιστα υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι αισθάνονται μια διαρκή ανησυχία και φόβο, στην Ουγγαρία το ακροδεξιό κόμμα Jobbik βάλλει ανοιχτά κατά των Εβραίων ενώ στην Αυστρία έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων. Με φόντο αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι και στις ΗΠΑ έχουν λάβει χώρα σειρά από αντισημιτικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται σημαντική αύξηση του ανοιχτού και βίαιου αντισημιτισμού σε σχέση με το 2018. Στη Νέα Υόρκη τα εγκλήματα με στόχο Εβραίους έχουν εκτοξευθεί το 2019 κατά 63% με 152 αναφορές εγκλημάτων το 2019 έναντι 93 το 2018.