Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μπορεί να οδηγήσει σε συνολική κατάπαυση πυρός
Τσαβούσογλου

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μπορεί να οδηγήσει σε συνολική κατάπαυση πυρός

Η συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι «βιώσιμη» και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια «συνολική κατάπαυση του πυρός» που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Τουρκία. 

«Πρέπει να είναι βιώσιμη. Η διάρκεια αυτής της συμφωνίας είναι για τέσσερις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσγλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Μαλαίο ομόλογο του, Σαιφουντίν Αμπντουλάχ στην Κουάλα Λουμπούρ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών θα επεκταθεί αν δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι από την Ουκρανία συνεχίζει το ταξίδι του προς τον Λίβανο μετά από επιθεωρήσεις που έγιναν στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε ότι αν η συμφωνία επεκταθεί χωρίς ενστάσεις τότε «η Ρωσία θα μπορεί επίσης να εξάγει τα δικά της σιτηρά και σχετικά προιόντα καθώς και λιπάσματα».

Τέλος, αφού προειδοποίησε ότι η συμφωνία είναι εύθραυστη εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανια, εξέφρασε την ελπίδα της Τουρκίας ότι τελικά η συμφωνία θα αποτελέσει «τη βάση για μια συνολική κατάπαυση του πυρός, ένα ειρηνευτικό σχέδιο και τελικά ειρήνη διαρκείας στην περιοχή»