8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ισπανία: Η Ρωσία αποτελεί την «πιο σημαντική απειλή» για το ΝΑΤΟ στο νέο στρατηγικό δόγμα

Η Ρωσία αποτελεί την «πιο σημαντική απειλή» για το ΝΑΤΟ στο νέο στρατηγικό δόγμα
Ap Images

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας, δήλωσε την Τετάρτη στο ραδιόφωνο Cadena Ser, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ρωσία θα αναγνωριστεί ως η «κύρια απειλή» του ΝΑΤΟ στη νέα στρατηγική του αντίληψη, από στρατηγικός εταίρος στο παρελθόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είχε αναφέρει ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις.

Θεμελιώδης αλλαγή σε αποτροπή και άμυνα

Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει ότι θα υιοθετηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα αποφασιστεί θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά της και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.