Η πρώτη αντίδραση Αναστασιάδη για την εκλογή Τατάρ - Τι αναμένει η Λευκωσία

Η πρώτη αντίδραση Αναστασιάδη για την εκλογή Τατάρ - Τι αναμένει η Λευκωσία

«Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για «εκλογικά» αποτελέσματα στα κατεχόμενα.

«Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης σε μήνυμά του, που ανάρτησε και στα τουρκικά..

Ο κ. Ανασταστασιάδης έγραψε στοTwitter: «Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο (σ.σ.: τον Τατάρ) όσο και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο, μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία για τη Λευκωσία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί ο νέος κατοχικός ηγέτης στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού.

«Η εκλογή ηγέτη είναι απόφαση των ίδιων των Τουρκοκυπρίων και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κούσιος και συμπλήρωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα περιμένει να δει με ποιο τρόπο τόσο ο κατοχικός ηγέτης όσο και η Τουρκία θα αντιδράσουν στο νέο κάλεσμα του ΓΓ ττου ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού.  
 
Τόνισε επίσης πως υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευθεί στη βάση των συμφωνηθέντων.