Ι. Καλίν: Η Ελλάδα... ευθύνεται που δεν επαναλειτουργεί η Σχολή της Χάλκης

Η Ελλάδα... ευθύνεται που δεν επαναλειτουργεί η Σχολή της Χάλκης

Την ευθύνη για το αδιέξοδο αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επιχείρησε να ρίξει στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν συνδέεται με την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100, ο Ι. Καλίν σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση, ούτε καμία τέτοια σκέψη (σ.σ.: για σύνδεση των δύο θεμάτων). Για το θέμα της Σχολής της Χάλκης ο Πρόεδρός μας (σ.σ.: ο Τ. Ερντογάν) έκανε πραγματικά πολλές εκκλήσεις προς την ελληνική πλευρά. Δυστυχώς δεν έχουμε δει αντίστοιχο βήμα στην ελληνική πλευρά», τόνισε.

Ο Ι. Καλίν υποστήριξε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και η λειτουργία της ως τζαμί έχει προκαλέσει πληγές στην «ιστορία του εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας.

«Η Δημοκρατία μας ιδρύεται το ’23 και μέχρι το ’34 η Αγία Σοφία συνεχίζει να λειτουργεί ως τζαμί. Η απόφαση λαμβάνεται το 1934. Μετά συνεχίζει να λειτουργεί ως μουσείο. Τώρα είναι μεγάλο λάθος μέσω του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας να κρίνεται η Τουρκία για τον θρησκευτικό πλουραλισμό της έναντι των άλλων παραδόσεων των άλλων θρησκειών τις οποίες σέβεται», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν.

«Εάν το ζήτημα περιορίζεται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας, τότε πλέον θα υπάρξουν προβλήματα στις μη μουσουλμανικές κουλτούρες και τις πεποιθήσεις. Γίνονται αναλύσεις του τύπου ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια περίοδο καταπίεσης. Νισάφι πια», ανέφερε.

Ο Ι. Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία «έχει λύσει τα προβλήματα θρησκευτικού πλουραλισμού της πριν τεθεί το θέμα της Αγίας Σοφίας. Όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπό την ηγεσία του προέδρου μας τα τελευταία χρόνια. Και δεν το λέω εγώ αυτό, αν ρωτήσετε τα μη μουσουλμανικά βακούφια και τους εκπροσώπους τους, το λένε και οι ίδιοι».

Μάλιστα, κάλεσε «να ρωτήσουν την τουρκική εβραϊκή κοινότητα, την χριστιανική κοινότητα, την ορθόδοξη κοινότητα, την ρωμέικη κοινότητα, την αρμενική κοινότητα, τη συριακή κοινότητα, το λένε άλλωστε οι ίδιοι. Τις προάλλες ο Πρόεδρός μας είπε ότι στην Τουρκία λειτουργούν πάνω από 400 εκκλησίες και συναγωγές. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις ελεύθερες θρησκευτικές παραδόσεις στην Τουρκία είτε είναι κανείς Εβραίος, είτε Χριστιανός είτε μέλος άλλης μη μουσουλμανικής θρησκείας. Ανεξάρτητα από το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, όταν μετατραπεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αυτή η πρακτική δεν θα καταργηθεί», συμπλήρωσε.