Η αγωνία Ερντογάν να συναντήσει τον Μπάιντεν και οι κλειστές πόρτες

Η αγωνία Ερντογάν να συναντήσει τον Μπάιντεν και οι κλειστές πόρτες

Ραντεβού με τον πρόεδρο Μπαίντεν επιχειρεί να κλείσει ο πρόεδρος Ερντογάν, ωστόσο μέχρι τώρα οι προσπάθειες δεν αποδίδουν, επιτείνοντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Τελευταία πόρτα που έκλεισε, αυτή της Συνόδου των G20 στη Ρώμη το Σάββατο, όπου η Άγκυρα ήλπιζε σε μια συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της διάσκεψης.

Τώρα, ευελπιστεί σε μια συνάντηση στη Διάσκεψη της Γλασκώβης για το Κλίμα που ξεκινά την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, με την εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου να μην επιβεβαιώνει κάποιο προγραμματισμένο τετ α τετ. «Έχουμε χώρο στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε για πρόσθετες διμερείς συναντήσεις», ανέφερε χθες η Τζεν Ψάκι, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει σε μία συνάντηση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στη Γλασκώβη θέλοντας να υπάρξει προσέγγιση με την αμερικανική πλευρά σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία δείχνει όλο και πιο «απομονωμένη» από τη Δύση, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο από τη στάση της Γαλλίας, όσο κυρίως από το πρόσφατο επεισόδιο με την παραλίγο απέλαση των 10 πρεσβευτών από την Άγκυρα, με αφορμή την υπόθεση Καβάλα. 

Και όλα αυτά, ενώ έχουν προηγηθεί η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας όσο και η χθεσινή συνάντηση στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Απόδειξη της μεγάλης πίεσης που υφίσταται ο Τ. Ερντογάν είναι ότι στο παρά πέντε της Συνόδου των G20 στη Ρώμη, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι στο περιθώριο των εργασιών, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πάπα.

Σε αυτό το κλίμα, η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες για το κλείσιμο ενός ραντεβού, καθώς χρειάζεται μία κίνηση-απάντηση στις συνεχιζόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας, οι οποίες δημιουργούν ασφυχτικό πλαίσιο στην Τουρκία.

Καλίν - Σάλιβαν

 

Το θέμα απασχόλησε σημερινή επικοινωνία των κορυφαίων συμβούλων των δύο προέδρων, Τζέικ Σάλιβαν και Ιμπραχίμ Καλίν, κατά την οποία συζήτησαν σειρά θεμάτων, όπως το πώς οι δύο χώρες θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους, αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Σάλιβαν συζήτησε με τον Ιμπραχίμ Καλίν, θέματα όπως το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, αλλά και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

F - 15

 

Μετά από μια θυελλώδη εβδομάδα στις σχέσεις Δύσης - Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι δεν ήταν αυτός που έκανε πίσω, ενώ βάζει στο τραπέζι θέμα συμψηφισμού των χρημάτων ύψους 1,4 δισ. δολ. που έχει προκαταβάλει η Άγκυρα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F - 35, πρόγραμμα από το οποίο, ωστόσο, έχει αποκλειστεί, με την προμήθεια παλαιότερου τύπου F - 15. «Θα συζητήσουμε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο θα μας επιστραφεί η πληρωμή», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, 11 μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην πουλήσει στην Τουρκία τα F-16, καθώς η χώρα απειλεί την ασφάλεια Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, επικαλούμενοι και ότι η πρόθεση του Ερντογάν να αγοράσει δεύτερη παρτίδα s-400 δεν αφήνει περιθώρια.

Το επιχείρημα των Αμερικανών γερουσιαστών είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να θέσουμε σε κίνδυνο της εθνική μας ασφάλεια στέλνοντας αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να φέρεται ως αντίπαλος.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ - Τουρκία: «Πυροσβεστική» παρέμβαση συμβούλων στον απόηχο των απειλών Ερντογάν

Συνάντηση αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Τουρκίας στην Άγκυρα για το πρόγραμμα των F-35