H Τουρκική εισβολή στην Συρία και ο πόλεμος με τους Κούρδους

H Τουρκική εισβολή στην Συρία και ο πόλεμος με τους Κούρδους

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειανατολική Συρία, ακολούθησε μια στρατιωτική επιχείρηση από μεριά της Τουρκίας κατά των Κουρδικών Δυνάμεων. Ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εισέβαλε στην Βόρεια Συρία. Η εισβολή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς επίσης αποσταθεροποίησε τις σχέσης της Τουρκίας και με τους υπόλοιπους συμμάχους της, Ρωσία - Ιράν. Την Πέμπτη 17/10 ΗΠΑ και Τουρκία φτάσανε σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός.    

 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 22:11: Η συριακή κυβέρνηση καλεί τις κουρδικές δυνάμεις να ενταχθούν στον στρατό


Η συριακή κυβέρνηση κάλεσε τις κουρδικές δυνάμεις να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού που αναπτύσσεται στη βορειοανατολική Συρία, όπου μια τουρκική επίθεση διακόπηκε από δύο συμφωνίες εκεχειρίας, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στη Δαμασκό.

Η πρόσκληση αυτή διατυπώνεται μετά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2012 των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-''Ασαντ σε αυτή την πλευρά της χώρας από την οποία είχαν αποχωρήσει μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Οι κουρδικές δυνάμεις κάλεσαν νωρίτερα τον Οκτώβριο την κυβέρνηση ''Ασαντ να τις βοηθήσει να αντικρούσουν την επίθεση που η Άγκυρα άρχισε στις 9 Οκτωβρίου, αφότου είδαν τις ΗΠΑ να τις εγκαταλείπουν μετά το ντε φάκτο πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την τουρκική επίθεση.

"Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα μέλη των μονάδων των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του", σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Άμυνας, την οποία μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
 

 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 08:46: Οι ρωσοτουρκικές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία θα ξεκινήσουν «σύντομα»


Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι κοινές της περιπολίες με τη Ρωσία θα ξεκινήσουν «σύντομα» στη μεθόριο με τη Συρία μετά την αποχώρηση από την περιοχή της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ρωσοτουρκικές περιπολίες θα επιτρέψουν «σύντομα» να επιβεβαιωθεί αν οι Κούρδοι μαχητές έχουν όντως απομακρυνθεί από την περιοχή, όπως έχει ανακοινώσει η Μόσχα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η Ρωσία έδωσε στις αρμόδιες αρχές μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν αποσυρθεί εντελώς» από τις μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία, στη νοτιοανατολική Συρία, επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του από την Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
 

 Ρωσικά άρματα μάχης

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 22:50: Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε 18 μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων 


Δέκα οκτώ άνθρωποι, που φέρονται να είναι μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αιχμαλωτίστηκαν στα περίχωρα της συριακής πόλης Ρας αλ Άιν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έγινε γνωστό σήμερα από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που προσθέτει ότι βρίσκεται σε συντονισμό με Ρώσους αξιωματούχους.

«18 άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι είναι στοιχεία του συριακού καθεστώτος αιχμαλωτίστηκαν ζωντανοί στα νοτιοανατολικά της Ρας αλ Άιν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας, εντοπισμού, αναγνώρισης και ασφαλείας. Το θέμα εξετάζεται σε συντονισμό με τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε μήνυμά του στο Twitter.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 12:22:  Ακάρ: Οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας 


Η διαπίστωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χολουσί Ακάρ ότι οι Κούρδοι «τρομοκράτες» του YPG δεν έχουν πλήρως αποσυρθεί από την συμφωνηθείσα ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία έρχεται μόλις λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρησή τους.

Με βάση την συμφωνία που επετεύχθη πριν από μια εβδομάδα στο Σότσι της Ρωσίας, μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρ.Τ. Ερντογάν  σήμερα από τις 18:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG από μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και κυβερνητικούς Σύρους συνοριοφύλακες από μια λωρίδα εδάφους 30 χιλιομέτρων νοτίως της συρο-τουρκικής μεθορίου.

Κούρδοι στρατιώτες στα σύνορα

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, 12:54: Δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας κατέγραψαν Ρωσία και Τουρκία


Η ρωσική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία κατέγραψε 14 παραβιάσεις στην Συρία κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ η τουρκική πλευρά κατέγραψε 17 παραβιάσεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Η ρωσική πλευρά στην κοινή επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας που παρακολουθεί ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, κατέγραψε 14 περιπτώσεις πυροβολισμών στις [συριακές] επαρχίες. Στην Λατάκια (5) στο Χαλέπι (3) στο Ιντλίμπ (3) στην Χάμα (3).

 
Η τουρκική πλευρά κατέγραψε 17 περιπτώσεις πυροβολισμών. Στο Χαλέπι (6) στο Ιντλίμπ (6) στην Χάμα (4) και στην Λατάκια (1),» σύμφωνα με το Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών και Επιτήρησης της Μετανάστευσης, στο ρωσικό ΥΠΑΜ.

Στρατιώτης ελέγχει τον εξοπλισμό του στη Συρία

AP Photo/Baderkhan Ahmad 


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, 16:11:  Τ. Ερντογάν σε ΕΕ: «Αν δεν στηρίξετε τη ζώνη ασφαλείας θα ανοίξω τα σύνορα»

Νέες προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι σε περίπτωση που δεν στηρίξει τα σχέδια του για την εγκαθίδρυση «ζώνης Ασφαλείας» στη βόρεια Συρία τότε θα «ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη» απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τη διμερή συμφωνία αλλιώς η Τουρκία « θα καθαρίσει μόνη της τη Συρία από τους τρομοκράτες»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προηγούμενη απειλή του ότι θα «ανοίξει τις πύλες» στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίξουν τα σχέδια της Άγκυρας για την εγκαθίδρυση «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, όπου θέλει να επανεγκαταστήσει τους σύρους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. 

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 15:25 : Για Αιγαίο και Συρία συζήτησαν Παναγιωτόπουλος - Ακάρ 

Την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής ''Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως επισήμανε κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών ''Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

Σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εθνικής ''Αμυνας είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλούσι Ακάρ με τον οποίο «συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων!», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του.

Και πρόσθεσε: «Κατ'' αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά", ανέφερε σχετικά.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Έλληνα υπουργού. Ο κ. Ακάρ εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο κ. Παναγιωτόπουλος του είπε ότι αυτό θα γίνει με την συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων τον Δεκέμβριο και ότι θα πρέπει για να είναι παραγωγικός ο διάλογος να υπάρχει καλό κλίμα.

Παράλληλα, στη Σύνοδο εξέφρασε "σοβαρή" ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία, στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. "Θέσαμε μετ'' επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές", παρατήρησε σχετικά στη δήλωση του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου. 

Ειδικά για το θέμα της Συρίας επανέλαβε  την πάγια θέση της χώρας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα.

 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 20:28: Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία - Εκεχειρία 150 ωρών.     


Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι και κράτησε πάνω από έξι ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειανατολική Συρία, κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία και σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν λήξει η εκεχειρία την οποία είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Τουρκία. Βάσει του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν και ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι Κούρδοι μαχητές του YPG έχουν 150 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος «32 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την ευθύνη για την αποχώρηση και τον αφοπλισμό τους αναλαμβάνουν ρωσικές και συριακές δυνάμεις, σε όλη την έκταση της ζώνης - πλην μια λωρίδας που βρίσκεται στο κέντρο της. Πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιγιάντ και Ρας αλ-Άιν, όπου διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες και έχουν περάσει ήδη υπό τον έλεγχο των Τούρκων και των συμμάχων τους. Εκεί, οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ θα είναι πρακτικά απόντες και ο Ερντογάν έχει το πράσινο φως να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, εάν το κρίνει αναγκαίο. 

Πούτιν Ερντογάν

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 19:43: Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν στο Σότσι για την τουρκική επιχείρηση στην Συρία.          

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι , δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε ο Ουσακόφ.

 

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 17:57: Τουρκία: Αποχωρούν οι Κούρδοι από τη συριακή πόλη Ρας αλ-Άιν    

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές αποσύρθηκαν από τη συριακή συνοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν όπως προβλέπει η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μια αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ-Άιν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες της αποχώρησης των Κούρδων.

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 08:20: Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις εφαρμόζουν από χθες βράδυ την κατάπαυση του πυρός   

Η κουρδο-αραβική συμμαχία (Syrian Democratic Forces) ανακοίνωσε ότι από χθες εφαρμόζεται στην βορειοανατολική Συρία κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία η προσωρινή εκεχειρία, διάρκειας 120 ωρών, κατόπιν της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Τουρκικές διαβεβαιώσεις σε ΗΠΑ για προσωρινή παραμονή στη «ζώνη ασφαλείας»

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε σε αυτή των ΗΠΑ ότι η «ζώνη ασφαλείας» που θα εγκαθιδρυθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα έχει προσωρινή διάρκεια και δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη, σε δημοσιογράφους.

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 20:42: M. Πενς: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες 


Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία έφτασαν ΗΠΑ και Τουρκία για 120 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Πενς πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι αντάρτες θα αποσυρθούν άμεσα από τη συμφωνημένη ζώνη ασφαλείας. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Αμερικανοί στρατιώτες θα διασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι μαχητές θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην επίτευξη της συμφωνίας ενεπλάκη και η Ρωσία. 

O Μάικ Πενς ανέφερε εξάλλου ότι η επιτευχθείσα συμφωνία συμβάλει θετικά στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η Ουάσιγκτον δεν θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Μ. Πενς. 

Μάικ Πενς - ζώνη ασφαλείας στη Συρία


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 20:18: Συριακό Παρατηρητήριο: Στους 479 οι νεκροί από την έναρξη της τουρκικής εισβολής  


Μετά από 8 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν. 

πόλη Ρας Αλ Αίν

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 15:58: Άγκυρα: Συνάντηση Καλίν με τον απεσταλμένο της Μόσχας για την κρίση στη Συρία.  


Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, με τον οποίον συζήτησε την κατάσταση στην Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι Καλίν και Λαβρέντιεφ «συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας οι οποίες προέρχονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις». 

Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 15:12: Τσαβούσογλου: Η Μόσχα υποσχέθηκε απομάκρυνση των Κούρδων από τη μεθόριο με Συρία.

 
Η Μόσχα φέρεται να υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι θα απομακρύνει από την τουρκο-συριακή μεθοριακή ζώνη την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελεί στόχο της επίθεσης του τουρκικού στρατού και των αντικαθεστωτικών Σύρων συμμάχων του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο BBC.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Μόσχα «υποσχέθηκε πως ούτε το PKK [σ.σ. Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν] ούτε οι YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων», προσθέτοντας πως «Εφόσον η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό». 


Φωτογραφία AP

Τσαβούσογλου

 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 18:01: Συρία: Εισήλθαν στο Κομπάνι και τη Ράκα οι κυβερνητικές δυνάμεις  


Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.


Στρατιώτες στο Κομπάνι



Φωτογραφία AP

 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 12:06: Σ. Λαβρόφ: Η Ρωσία προωθεί μια συμφωνία μεταξύ Άσαντ και Κούρδων στη Συρία  


Η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Φωτογραφία AP  

 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 17:29: Ρωσία: Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε επαφή για την επιχείρηση στη Συρία.  


Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή όσον αφορά στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

«Επαφές μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής κυβέρνησης υπάρχουν» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τις επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών» επεσήμανε ο Πεσκόφ, αρνούμενος ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνηθέντα μεταξύ δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «υπήρξαν επαφές, υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες», «αλλά δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο επ' αυτού» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και των Κούρδων.

Ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο στη ρωσική προσέγγιση του ζητήματος αυτού (στη Συρία-σ.σ), τονίζοντας ότι «Μόλις άρχιζε η επιχείρηση αυτή, στα πιο διαφορετικά επίπεδα, η ρωσική πλευρά επισήμαινε ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με οποιεσδήποτε ενέργειες, που θα ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν την διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και να προκαλέσουν ένταση σ' αυτή την χώρα» και «αυτή η θέση δεν άλλαξε στο ελάχιστο, είναι συνεπής και την γνωρίζουν όλοι καλά».

Στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να εμπλακεί στρατιωτικά με την Τουρκία στη Συρία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε μια τέτοια εκδοχή», προσθέτοντας ότι «γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των στρατιωτικών μας». 

 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 09:33: Συμμαχία Άσαντ -Κούρδων, ο συριακός στρατός στο μέτωπο με την Τουρκία  

Ορατό είναι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Βόρεια Συρία, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία με τον συριακό στρατό προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση των Τούρκων. Οι συριακές δυνάμεις θα εισέλθουν στις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίζ, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.


Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων. 

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη μάλιστα προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, 16:34: Τ. Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, βρισκόμαστε 30-35 χιλιόμετρα εντός της Συρίας»  


Οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας, δήλωσε ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν».

Όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του την Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος «οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ». «Η συνολική περιοχή που έχουμε απελευθερώσει, ο τουρκικός στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έφτασε τα 109 τ.χλμ.» είπε ο Ερντογάν.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!» και σημείωσε ότι «η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας» για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι: «δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας». 

Μάλιστα απηύθυνε και σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη λέγοντας: «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της». «Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν» είπε και χαρακτήρισε περίεργη τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία.

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι έθεσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο τα εξής ερωτήματα: «εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», καθώς και «εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;».

Ομιλία Ερντογάν για Συρία

 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, 12:24: Συριακό Παρατηρητήριο: Ανακατέλαβαν την πόλη Ρας αλ-Αϊν οι Κούρδοι.  

Τον πόλη Ρας αλ-Άιν, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου ότι η πόλη είχε καταληφθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν οι Κούρδοι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών της αναφερόμενης πόλης, καθώς συγκεντρώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης, σύμφωνα με το ίδιο παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον 17 αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τέσσερις μαχητές του SDF σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση, όπως ανακοίνωσε το παρατηρητήριο.

Η πόλη Ρας αλ-Αϊν είναι σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού μεταξύ των αστικών κέντρων της Ταλ Αμπιάντ προς τα δυτικά και της πόλης Καμισλί στα ανατολικά που ελέγχονται από τις δυνάμεις SDF.

Η πόλη Ρας αλ-Αϊν

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, 23:10: Σκοτώθηκε η αρχηγός κουρδικού κόμματος στη Συρία από Τούρκους στρατιώτες 
 
Νεκρή από τουρκικά πυρά έπεσε η Hevrin Khalaf, αρχηγός του κόμματος «Μελλοντική Συρία», σύμφωνα με το kurdistan 24, το οποίο αναφέρει ότι την εκτέλεσαν μετά από ενέδρα που έστησαν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν έναν δρόμο.  


«Με μεγάλη θλίψη και στενοχώρια το κόμμα Μελλοντική Συρία θρηνεί την μάρτυρα Hevrin Khalaf, που σκοτώθηκε ενώ εκτελούσε το πατριωτικό και πολιτικό της καθήκον» ανακοίνωσε το κόμμα «Μελλοντική Συρία», αναφέρει το κουρδικό μέσο ενημέρωσης.

Το στέλεχος του κόμματος Nobahar Mustafa, ανέφερε πως η Khalaf ταξίδευε από το καντόνι Τζαζίρα στην Άιν Ίσα, όταν οι μισθοφόροι της Τουρκίας της έκλεισαν τον δρόμο, και σκότωσαν όλους τους ανθρώπους που ήταν μαζί της. Ανέφερε επίσης ότι την έσυραν έξω από το αυτοκίνητο και την εκτέλεσαν. 

Νεκρή από τουρκικά πυρά έπεσε η Hevrin Khalaf

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, 16:44: Η Γερμανία απαγορεύει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω Συρίας.  

Την απαγόρευση πωλήσεων όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στη Συρία, γνωστοποίησε σήμερα η εφημερίδα Bild Am Sonntag, επικαλούμενη δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δύο ημέρες μετά την αναστολή εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα από τη Νορβηγία.  

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, 13:37: Τουρκία: Υπό τον έλεγχο της η πόλη Ρας αλ Αϊν - Διάψευση από Συρία 

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντάρτες της Συρίας που δρουν με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο του κέντρου της συριακής πόλης Ρας αλ Αϊν. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ο οποίος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν.

Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους. «Ο Συριακός ανταρτικός Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αντίθετα, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης.  

 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 23:08: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία  


Oμάδα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων δέχθηκε πυρά «κατά λάθος» από τον τουρκικό στρατό την Παρασκευή στην πόλη Κομπανί, μεταδίδει το Newsweek, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία  

Επικαλούμενο Κούρδο αξιωματούχο, αλλά και αξιωματούχο από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Newsweek αναφέρει πως Αμερικανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονταν στον λόφο Μαστενούρ στην πόλη Κομπανί, δέχθηκαν πυρά από δυνάμεις του τουρκικού Πυροβολικού που επιχειρούσαν στην περιοχή κατά Κούρδων μαχητών, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας.


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 19:00: OHE: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη βόρεια Συρία  

Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζει ο ΟΗΕ τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη βόρεια Συρία μετά την επίθεση τη Τουρκίας, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να προσθέσει νέα κύματα εκτοπισμένων, σε μια κρίση που είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε υπηρεσίες βοήθειας.

Ανθρωπιστική Βοήθεια Συρία


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 08:39: Αυξάνονται τα θύματα στη βόρεια Συρία  

Στους 219 ανέρχονται -σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- οι νεκροί Κούρδοι μαχητές από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην συροτουρκική μεθόριο, μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και Κούρδων μαχητών του SDF, μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» από την Τουρκία με στόχο τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία. Στους 60.000 οι εκτοπισμένοι ενώ οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το μήκος των συροτουρκικών συνόρων που ελέγχονται από τους Κούρδους. 


Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επαναλαμβάνει πως η Ουάσινγκτον δεν ενέκρινε την εισβολή της Τουρκίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.

 

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, 23:42: Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία αν  εξοντώσουν τους Κούρδους της Συρίας  


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν κατά την εισβολή της στη Συρία η Τουρκία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα καταλήξουν πίσω στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εξαλείψει τους Κούρδους, ο Τράμπ απάντησε: «Θα εξαλείψω ολοσχερώς την οικονομία τους αν αυτό συμβεί».

«Το έκανα ήδη μία φορά με τον Πάστορα Μπράνσον», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Ελπίζω πως (ο Ερντογάν) θα ενεργήσει λογικά».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μινεάπολη, ο Τραμπ είπε ακόμα πως «δεν ανησυχώ για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που θέλουν να αποδράσουν γιατί θέλουν να πάνε στην Ευρώπη από όπου προήλθαν". 


«Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία - Δεν υποστηρίζουμε»  


Οι «ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επίθεση αυτή και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι συγκεκριμένη επιχείρηση (στη Συρία) είναι μια κακή ιδέα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καλεί παράλληλα την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την περιοχή και να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που ο ίδιος έδωσε προαναγγέλλοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί η Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να καταγγέλλει την εισβολή στη Συρία και μάλιστα όχι μέσω twitter αλλά επισήμως διά ανακοινώσεως του μέσω του Λευκού Οίκου.

Δηλώσεις Ντ. Τραμπ για Συρία

 

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, 19:14: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία   


Έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα έχει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ζητήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

 

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, 18:21: Ρωσία: «Δεν θα εμπλακούμε στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας – Συρίας»   

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

 

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, 16:20 - Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.   

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης». Το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. 

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός ξεκίνησαν τις χερσαίες επιχειρήσεις στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στο πλαίσιο της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης"», αναφέρει σε ανάρτησή του το ΥΠΑΜ της Τουρκίας.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019, 20:41: Τουρκία: «Πράσινο φως» της Βουλής για την επιχείρηση
στη Συρία.  


«Θα συνεχίσουμε τη μάχη ανατολικά του Ευφράτη»

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν την μάχη τους στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο twitter, το υπουργείο τονίζει ότι η Τουρκία «έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους.

Τουρκικά Άρματα σε Συρία

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019, 08:56: Τραμπ προς Ερντογάν: «Μην βλάψετε Αμερικανό στη Συρία»  


Προειδοποίηση στον Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στη Συρία, απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε στον ομόλογό του πως «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα», όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Τραμπ.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019, 08:30: Έτοιμη η Τουρκία για εισβολή στη Συρία  


Ένα βήμα πριν τη χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία βρίσκεται ο τουρκικός στρατός, προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας», με στόχο να εγκαταστήσει σε αυτήν τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της.

Τη νύχτα της Δευτέρας, το τουρκικό Πυροβολικό εξαπέλυσε τρεις στοχευμένες επιθέσεις κατά θέσεων κουρδικών ένοπλων ομάδων, που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. στις τάξεις των Κούρδων.


Νωρίτερα, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Μαγιαντίν.

Υπάρχουν αναφορές για αεροπορικό βομβαρδισμό σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα, από τον οποίο καταστράφηκαν δύο γέφυρες.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία.  

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται πως από το Σαββατοκύριακο είχαν μεταφερθεί στα σύνορα των δύο χωρών τουρκικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

 

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019, 19:54: Πεντάγωνο: «Δεν στηρίζουμε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία»  

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στηρίζουν αλλά ούτε θα βοηθήσουν την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία πως οι μονομερείς δράσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα.  

 

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019, 10:55: Μ. Τσαβούσογλου: «Θα καθαρίσουμε τα σύνορά μας με τη Συρία από τους τρομοκράτες» 
 
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την επιβίωση και τη ασφάλεια της Τουρκίας καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

 

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019, 08:13: «Πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο στην τουρκική επίθεση στη Συρία   

«Πράσινο φως» για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία έδωσε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία.

Η επιχείρηση για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θα στοχοθετήσει «τρομοκρατικά στοιχεία»

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.

«Μια τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή το Ισλαμικό Κράτος»

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θα επιτρέψει της του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Άγκυρα ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.  


Τουρκία: «Δεν θα αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να επανέλθει στη Συρία»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κουρδικής πλευράς η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα αφήσει» την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να επανέλθει στη Συρία.

«Η Τουρκία θα συνεχίζει να μάχεται εναντίον του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και δεν θα το αφήσει να επανέλθει είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.


Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019, 18:18 - Ενισχύονται τα στρατεύματα της Τουρκίας στα
σύνορα με τη Συρία  

Μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στη Συρία, η ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από χτες, αυξάνει το ενδεχόμενο εξελίξεων και την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων από την Άγκυρα.

Τα στρατιωτικά οχήματα καταγράφηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τη δημιουργία της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης» στο συριακό έδαφος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. 

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Δηλώσεις Ερντογάν στην Τουρκική Βουλή για Συρια

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη Συρία

Την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

 

 Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu, PBS, Newsweek, Kurdistan 24