H AstraZeneca διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις παραδόσεις των δόσεων το β' τρίμηνο

H AstraZeneca διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις παραδόσεις των δόσεων το β' τρίμηνο

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων δόσεων στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μονάδας στη χώρα, την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο Λορένζο Βιτούμ, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της AstraZeneca στην Ιταλία, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι η Ιταλία θα λάβει περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, λιγότερες πάντως από τις 8 εκατομμύρια που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας στις 12 Φεβρουαρίου αναθεώρησε το σχέδιο εμβολιασμού, μειώνοντας τις αναμενόμενες δόσεις του από την AstraZeneca το δεύτερο τρίμηνο σε περίπου 10 εκατομμύρια από τα 18 εκατομμύρια.

Η φαρμακευτική ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, οι μισές εκ των οποίων θα προέλθουν από εργοστάσια εκτός Ευρώπης.

Η AstraZeneca, απαντώντας στο δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. έκανε λόγο για σημαντική απόκλιση στις παραδόσεις αναφέροντας πως ο αριθμός των εμβολίων θα είναι λιγότερος από 90 εκατομμύρια, ανέφερε «Σε αυτό το στάδιο η AstraZeneca εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την παγκόσμια ικανότητά της προκειμένου να επιτύχει παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο».

Οι μισές από τις δόσεις θα προέρχονται από την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ οι άλλες μισές θα προέρχονται από άλλες χώρες χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες αναφέρεται.

AP Photo/Natacha Pisarenko