Γιατί τα ενοίκια στη Σίλικον Βάλεϊ μπορεί να πέσουν ακόμα και 35%
Διεθνή Θέματα

Γιατί τα ενοίκια στη Σίλικον Βάλεϊ μπορεί να πέσουν ακόμα και 35%

Ο κορονοϊός δεν έχει αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο στο πέρασμα του, ούτε την πανίσχυρη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια όπου η τάση μονιμοποίησης της τηλεργασίας αλλάζει τα δεδομένα στα ενοίκια των ακινήτων μιας από τις ακριβότερες των ΗΠΑ αλλά και του κόσμου.

Η μετάβαση σε εκτεταμένες πολιτικές τηλεργασίας θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον κλάδο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τους μισθούς έως τα εμπορικά ενοίκια, και ακόμη και τον τρόπο που γεννιούνται νέες εταιρείες, σύμφωνα με συνεντεύξεις με στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματίες ακινήτων και επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών.

Οι ανακοινώσεις των τεχνολογικών κολοσσών όπως το Facebook, Twitter, Amazon, Google που ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι φέρνει τα πάνω κάτω σε ένα μέρος όπου η εύρεση στέγης είχε πάρει χαρακτηριστικά «σαφάρι».

Ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι υπάλληλοι θα εργαστούν από το σπίτι τους, ακολουθώντας τον Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται για πάντα από το σπίτι- εάν το επιτρέπουν οι ρόλοι τους.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την τηλεργασία οφείλουν να ενημερώσουν την εταιρεία μέχρι την αρχή του 2021. Ανάλογα με τη νέα βάση εργασίας του, ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει αντίστοιχες αποδοχές. «Σε εκείνη τη φάση θα προσαρμόσουμε τον μισθό σας ανάλογα με το κόστος ζωής της περιοχής», τόνισε ο Ζούκερμπεργκ. Ο ίδιος σημείωσε ότι το καθεστώς τηλεργασίας δεν θα ισχύει για τους νέους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Στο Twitter με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το στελεχιακό δυναμικό των περίπου 5.000 ατόμων εργάζεται εξ αποστάσεως από τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Techcrunch, το Twitter δεν αναμένεται να ανοίξει τα περισσότερα γραφεία, ούτε να δώσει συγκατάθεση για επαγγελματικά ταξίδια πριν το Σεπτέμβριο.

Ο Σουντάρ Πιτσάι, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google) είπε στους εργαζομένους ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από τα σπίτια τους για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς.

Η Coinbase, η εκκίνηση κρυπτογράφησης αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων , δήλωσε ότι θα γίνει μια πλήρως σε τηλεργασία πρώτη εταιρεία μετά την πανδημία. Άλλα στελέχη και ειδικοί του κλάδου είπαν στο CNN ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μειώνουν το φυσικό τους αποτύπωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογική έκρηξη που συντελέστηκε λεγόμενη «Bay Area» των ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια είχε ως άμεση συνέπεια, οι τιμές των σπιτιών και τα ενοίκια να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

«Από τα ψηλά στα χαμηλά» τα ενοίκια

Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς, ότι οι υπάλληλοι και τα μεγαλοστελέχη των τεχνολογικών εταιρειών υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες και ότι οι μισθοί είναι τους πολύ πάνω από την μέση αμοιβή στην ευρύτερη περιοχή, είναι λογικό τα ενοίκια να βρίσκονται στα ύψη. Χαρακτηριστικά, το μέσο ενοίκιο φθάνει τα 4.500 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ η μέση τιμή της αγοράς ενός σπιτιού τα 1.6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι μεσίτες που επικαλείται η San Francisco Chronicle εκτιμούν ότι τα ενοίκια ενδέχεται να πέσουν κάτω από τις 3.000 δολάρια, μείωση που αγγίζει το 35%, κάτι που ενισχύεται και από την μείωση της ζήτησης του Airbnb. Χιλιάδες ακίνητα που ήταν στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης διατίθενται ήδη προς ενοικίαση, αφού οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έσοδα.

Για την ώρα η εφημερίδα η οποία επικαλείται την διαδικτυακή μεσιτική εταιρεία Zumper σημειώνει ότι τα ενοίκια καταγράφουν πτώση κοντά στο 15%, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή Μάουντεν Βιου, έδρα της Google η μέση τιμή έχει πέσει κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, στο Μενλο Παρκ που βρίσκεται το Facebook, η πτώση αγγίζει το 14.3% ενώ στο Σαν Μπρούνο έδρα του YouTube το 14.9%. Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, τουλάχιστον τα 2/3 των υπαλλήλων των εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ θα μπορούσαν να δεχθούν μια μείωση μισθού ώστε να μπορέσουν να μετακομίσουν εκτός της περιοχής. Σχεδόν το 80% δήλωσε μάλιστα ότι θα δεχόταν να επιστρέψει στο μέρος καταγωγής του.