Γιατί ο Πούτιν επέλεξε να μην χτυπήσει το Αζοφστάλ

Γιατί ο Πούτιν επέλεξε να μην χτυπήσει το Αζοφστάλ

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να σταματήσει τα σενάρια για βομβαρδισμό του Αζοφστάλ είχε ως στόχο να εμφανιστεί μετριοπαθής, λίγο μετά τις δηλώσεις του σκληροπυρηνικού ισχυρού ανδρός της Τσετσένιας και συμμάχου Ραμζάν Καντίροφ, περί καταστροφής του βιομηχανικού συγκροτήματος. Ωστόσο αυτή η απόφαση του εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Η αιτιολόγηση για ανθρωπιστικούς λόγους δεν είναι πειστικός. Κατ’ αρχάς παρά τα περί αντίθετου λεγόμενα από το Κρεμλίνο, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προβεί σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς με τεράστιες απώλειες αμάχων, ακόμα και πριν από τη εισβολή στην Ουκρανία, με διαβόητο παράδειγμα τον όλεθρο στο Χαλέπι της Συρίας.

Επιπρόσθετα, καθώς ο νέος στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι το Ντονμπάς, θεωρητικά, το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε να αφήσει δυνάμεις που θα πολιορκούν το Αζοφστάλ, αλλά αντίθετα να τις συγκεντρώσει για να ενισχύσουν την προέλαση τους προς την ανατολική Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το νέο πακέτο αμερικανικού εξοπλισμού που κατευθύνεται προς την Ουκρανία φαίνεται πως θα ενισχύσει την ουκρανική αντίσταση, καθώς, σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, είναι προσαρμοσμένο στις αναμενόμενες ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και μπορεί να τις προκαλέσει περισσότερα πλήγματα.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, η παρέμβαση του Πούτιν σε μία τόσο επιχειρησιακή απόφαση δείχνει το μέγεθος του ζητήματος. Για να επιλέξει να υπερβεί τόσο εμφατικά τους στρατηγούς του, παίρνοντας πάνω του την απόφαση, είναι εμφανής η σημασία που αποδίδει στο Αζοφστάλ.

Η επόμενη ημέρα στην Μαριούπολη απασχολεί σίγουρα το Κρεμλίνο, καθώς οι στρατιωτικές επιθέσεις που έχουν καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της πόλης έχει αντίκτυπο, ακόμα και σε οιωνοί συμμάχους τους εκεί. Η καταστροφή του εμβληματικού χαλυβουργικού εργοστασίου θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ανοικοδόμησης της πόλης, αν αυτή τελικά καταληφθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα για το Κρεμλίνο όμως, είναι πως για να καταληφθεί το Αζοφστάλ απαιτείται μία εκτεταμένη επιχείρηση με Ρώσους στρατιώτες, που θα πρέπει να εισβάλουν μέσα σε υπόγειες στοές και να αντιμετωπίσουν τους έμπειρους Ουκρανούς που αντιστέκονται. Όλα αυτά τα χρόνια οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γνωρίζοντας σίγουρα καλύτερα το περιβάλλον. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει πως μία ρωσική επιχείρηση κατάληψης του Αζοφστάλ, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες Ρώσων στρατιωτών.

Με τους θανάτους Ρώσων στρατιωτών να φτάνουν σε δυσθεώρητα νούμερα, μία τέτοια επιχείρηση που θα συσσωρεύσει κι άλλες απώλειες στο ρωσικό στράτευμα θα αυξήσει την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή όπου οργανώνεται η συγκέντρωση των δυνάμεων στα νοτιοανατολικά, ώστε να προχωρήσουν προς το Ντονμπάς.