Γερουσιαστές επαναφέρουν νομοθέτημα κατά της κινεζικής λογοκρισίας
ΗΠΑ

Γερουσιαστές επαναφέρουν νομοθέτημα κατά της κινεζικής λογοκρισίας

Διακομματική ομάδα γερουσιαστών επαναφέρει σήμερα ένα νομοθέτημα κατά της κινεζικής λογοκρισίας στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια του Κογκρέσου ώστε να αποδοθούν ευθύνες στο Πεκίνο για τη σταδιακή ενίσχυση των προσπαθειών του κατά των επικρίσεων που δέχεται εκτός Κίνας, δήλωσε στο Reuters, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να καταπνίξει την έκφραση απόψεων αντίθετων από αυτές του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, πιέζοντας τις αμερικανικές εταιρίες –από τις αλυσίδες ξενοδοχείων και τις αεροπορικές εταιρίες, μέχρι τους παραγωγούς ταινιών στο Χόλιγουντ– να υιοθετήσουν θέσεις που εξυπηρετούν το Πεκίνο.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της λογοκρισίας και εκφοβισμού της Κίνας κατά Αμερικανών πολιτών, αλλά και εταιριών μας, ώστε να μπορέσουμε να καταστρώσουμε μία στρατηγική διασφάλισης αυτής της βασικής ελευθερίας, αλλά και να αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που την καταπνίγουν και την καταστρέφουν», ανέφερε ο Μέκλεϊ που σύντομα θα προεδρεύει στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα, σε σχόλια του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προωθούν και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κόρνιν, όπως επίσης και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο εισήχθη το 2019, αλλά δεν προωθήθηκε.

Στη νέα νομοθετική προσπάθεια υπάρχει πρόβλεψη για τη συγκρότηση από τον Αμερικανό πρόεδρο μιας ομάδας δράσης με τη συμμετοχή αμερικανικών υπηρεσιών υπό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της κινεζικής λογοκρισίας ή του εκφοβισμού Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών εταιριών.