Γερμανία: Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς

Γερμανία: Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα πως το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της Covid-19 δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλές προϊόν μάλλον, παρά να είναι κανείς απλώς ο πρώτος που θα αρχίσει τους εμβολιασμούς.

«Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε υπερβολικά νωρίς εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να καταφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει στραβά, έτσι είμαι πολύ επιφυλακτικός μ' αυτά που γίνονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε ένα αρχικό, καλό εμβόλιο, αλλά με βάση όλα όσα γνωρίζουμε --και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα, το ότι οι Ρώσοι δεν μας λένε πολλά-- αυτό δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς», πρόσθεσε.

Ο Σπαν δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία, ακόμη και στη διάρκεια μιας πανδημίας, να διεξάγονται οι σωστές μελέτες και δοκιμές και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα ώστε οι άνθρωποι να εμπιστευθούν το εμβόλιο.

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος --είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο θα ονομασθεί «Sputnik V» προς τιμήν του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα όπου η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η απόφαση της Μόσχας να εγκρίνει το εμβόλιο πριν ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ειδικούς.