Γερμανία: Προειδοποίηση στη Βουδαπέστη να μην εμποδίσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Γερμανία: Προειδοποίηση στη Βουδαπέστη να μην εμποδίσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε την Ουγγαρία να μην εμποδίσει τις προσπάθειες επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διαφορετικές χώρες», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τη Δευτέρα. «Περιμένω από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, να εργαστούν για μια λύση», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι είναι απογοητευμένος που η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο έχει δρομολογηθεί εδώ και εβδομάδες, και ότι η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να συναινέσει σε αυτό χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας για να επιταχύνει τη διαδικασία

«Αν ο πρόεδρος της Επιτροπής πει ότι το κάνουμε αυτό ως 26 χωρίς την Ουγγαρία, τότε αυτός είναι ένας δρόμος που θα υποστήριζα πάντα», είπε ο Χάμπεκ στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αλλά δεν το έχω ακούσει ακόμη από την ΕΕ», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι ο πιο αυστηρός επικριτής του σχεδιαζόμενου εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος.

Ωστόσο, η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θέλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει το κόστος της απόρριψης του ρωσικού αργού. Υπενθυμίζεται πως και τα 27 κράτη πρέπει να συμφωνήσουν στο εμπάργκο για να προχωρήσει.