Γερμανία - Εκλογές: Κερδισμένος ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών μετά και το 3ο ντιμπέιτ

Γερμανία - Εκλογές: Κερδισμένος ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών μετά και το 3ο ντιμπέιτ

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς, κέρδισε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τις εντυπώσεις και στη χθεσινή τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Όπως ανακοίνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ProSieben, SAT 1 και Kabel 1 που φιλοξένησαν την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ενόψει των φετινών εκλογών, στο ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρήσατε περισσότερο αξιόπιστο», το 37% όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, ενώ το 29% δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 28% από τον Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε ό,τι αφορά το «ποιος κέρδισε την τηλεμαχία στο σύνολό της», το 42% των τηλεθεατών επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, το 27% τον Άρμιν Λάσετ και το 25% την Αναλένα Μπέρμποκ. Ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος ήταν πάντως εκείνος που μίλησε περισσότερο χθες το βράδυ, 21΄, έναντι 19΄ της υποψήφιας των Πρασίνων και 17΄ του εκπροσώπου του SPD.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, το SPD εξακολουθεί να προηγείται με 26%, έναντι 21% των CDU/CSU και 15% των Πρασίνων στις προθέσεις ψήφου.

Μετεκλογικές επιλογές
 

Στην εμφάνισή τους χθες το βράδυ οι υποψήφιοι του SPD και των Πρασίνων ξεκαθάρισαν ότι η πρώτη τους επιλογή μετεκλογικά θα ήταν η συνεργασία μεταξύ τους, με το CDU στην αντιπολίτευση. Εξάλλου, ο Όλαφ Σολτς και η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσαν ότι το μόνο κόμμα με το οποίο δεν θα συνεργάζονταν είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνασπισμού με την Αριστερά.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης στη χθεσινή συζήτηση ήταν η φορολογική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, με τον Άρμιν Λάσετ να αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων και να υποστηρίζει την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς και η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκαν υπέρ της επιπλέον επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων.

«Τα επιδόματα δεν είναι επάγγελμα», αντέταξε ο Άρμιν Λάσετ και τόνισε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο σκέλος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, η υποψήφια των Πρασίνων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα», ενώ φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων με το SPD και για την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ο κ. Σολτς πάντως άσκησε κριτική στους Πράσινους για τον περιορισμένο αριθμό ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στα κρατίδια όπου το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά της η κυρία Μπέρμποκ του ζήτησε «σαφείς απαντήσεις» για την υπόθεση της λειτουργίας της υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος — η οποία προκάλεσε έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών του Όλαφ Σολτς.

Στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Λάσετ παραδέχθηκε ότι έχει «πάθος με την ενσωμάτωση» των μεταναστών, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση κατάχρησης της προστασίας που τους παρέχεται, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται απελάσεις και έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» στην τρομοκρατία.

Οι τρεις υποψήφιοι ζήτησαν ακόμη από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, απέρριψαν ωστόσο το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Η κυρία Μπέρμποκ ζήτησε ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερη κινητοποίηση στην κατεύθυνση της απλούστευσης της πρόσβασης των πολιτών στον εμβολιασμό.

Τη χθεσινή τηλεμαχία συντόνισαν η ελληνικής καταγωγής Λίντα Ζερβάκη και η Κλαούντια φον Μπράουχιτς. Η κυρία Ζερβάκη δέχθηκε επαινετικά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο που χειρίστηκε τους υποψηφίους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στο περιοδικό «Μίκυ Μάους», το οποίο, όπως σημείωσε, προειδοποιούσε για την κλιματική αλλαγή ήδη από τη δεκαετία του '90.