Ένταση και μνήμες πολέμου στις σχέσεις Γερμανίας-Ουκρανίας

Ένταση και μνήμες πολέμου στις σχέσεις Γερμανίας-Ουκρανίας

Κύμα αντιδράσεων στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αρχηγού του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Κάι-Άχιμ Σένμπαχ για την Κριμαία «που χάθηκε» και τον Βλάντιμιρ Πούτιν που «αξίζει σεβασμό». Παρά την παραίτησή του ναυάρχου, αλλά και την κινητοποίηση του γερμανικού υπ. Άμυνας, άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle (DW).

Οι δηλώσεις Σένμπαχ «αφήνουν πίσω τους θραύσματα» και θέτουν υπό «έντονη αμφισβήτηση τη διεθνή αξιοπιστία της Γερμανίας», ανέφερε χθες βράδυ ο Ουκρανός πρέσβης μιλώντας στη Welt Online. «Οι δηλώσεις Σένμπαχ σόκαραν τον ουκρανικό λαό», δηλώνει ο Μέλνικ, ενώ δεn διστάζει να κάνει αναδρομή στην περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού δηλώνοντας ότι η γερμανική στάση «θυμίζει ασυναίσθητα στους Ουκρανούς τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής, όταν οι Ουκρανοί αντιμετωπίζονταν ως κατώτεροι άνθρωποι».

Eπιπροσθέτως, ο Μέλνικ εντοπίζει στις δηλώσεις Σένμπαχ στοιχεία «γερμανικής αλαζονίας» και «μεγαλομανίας», κάνοντας μάλιστα λόγο για «κυνικό ευτελισμό της παράνομης, βάσει διεθνούς δικαίου, κατοχής της Κριμαίας».

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Έκανε ιστορικά «λάθη» η Γερμανία

Περαιτέρω, ενδιαφέρον προκαλεί και η συνέντευξη του Ουκρανού υπ. Εξωτερικών Ντίτρο Κουλέμπα στην εφημερίδα Welt am Sonntag. «Είμαστε απογοητευμένοι από τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίαςνα δώσει πράσινο φως για την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία, ειδικά στην παρούσα κατάσταση» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμείνει σε αυτή τη στάση, ενδέχεται να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις ευρύτερες γερμανο-ουκρανικές σχέσεις, όπως αναφέρει η DW.

Eπίσης, ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Γερμανία «έκανε λάθη απέναντι στην Ουκρανία» κατά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά και ότι μέρος της ευθύνης της είναι «να λάβει σήμερα τις σωστές αποφάσεις».

Γερμανικές αντιδράσεις

Παράλληλα, αντιδράσεις για την υπόθεση Σένμπαχ καταγράφονται και στον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων από τους Φιλελευθέρους(FDP), Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, χαρακτήρισε «λογική» την παραίτησή Σένμπαχ, διότι αμφισβήτησε «την ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας και το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η DW.

Ο δε Χένινγκ Ότε, ειδικός σε θέματα Άμυνας από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ανέφερε ότι «όποιος προτείνει σεβασμό και κατανόηση για τον Πούτιν σε αυτή την τεταμένη κατάσταση υποπίπτει σε εσφαλμένη στρατιωτική κρίση». Χαρακτήρισε, τέλος, την παραίτηση Σένμπαχ «συνεπή και σωστή».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Kατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν»

Γερμανία: Παραίτηση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού έπειτα από τις δηλώσεις του για την ουκρανική κρίση