Ενημέρωση της Βουλής από την Μέι μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών

Ενημέρωση της Βουλής από την Μέι μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών

Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι προτεραιότητά της παραμένει η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, η Μέι δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον βουλευτή του κόμματος της Μπίλι Κας ο οποίος της ζήτησε να παραιτηθεί.

Από την πλευρά της η Μέι στάθηκε στην «ελαστικότητα» της παράτασης που δόθηκε, χαρακτηρίζοντας όμως τις συνομιλίες «δύσκολες» και τη 31η Οκτωβρίου «ως συμβιβασμό». Παράλληλα πέταξε εκ νέου το γάντι στους βουλευτές λέγοντας  ότι η βρετανική συμμετοχή στις ευρωεκλογές μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί η Βουλή να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στη συνέχεια η Μέι τόνισε εκ νέου ότι αν μια συμφωνία με τους Εργατικούς δεν καταστεί δυνατή, τότε θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών διάφορες επιλογές για την κατάληξη του Brexit, τις οποίες ήδη η Ντάουνινγκ Στρήτ επεξεργάζεται. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε μεν την Μέι για την έλλειψη προόδου σημείωσε όμως ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση είναι «σοβαρές και λεπτομερείς».

Εν τω μεταξύ, ο Nάιτζελ Ντόντς του DUP, του οποίου το κόμμα ψήφισε τρεις φορές κατά της συμφωνίας Brexit του Πρωθυπουργού, προέτρεψε την Μέι να έχει σκληρότερη στάση απέναντι στην ΕΕ

Σκωτία: Να μην σπαταληθεί ο χρόνος

Να μην σπαταλήσει το «δώρο του χρόνου» που δόθηκε στη Βρετανία από την ΕΕ, προτρέπει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον την Τερέζα Μέι σε επιστολή της, μετά την απόφαση για νέα παράταση στο Brexit μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Αν αυτές οι συνομιλίες έχουν κάποια πιθανότητα να επιτύχουν, θα πρέπει να είστε έτοιμη να αναγνωρίσετε ότι είναι βασικό, για την Σκωτία τουλάχιστον, να μείνει εντός της ενιαίας αγοράς και να συνεχίσει να επωφελείται από την ελευθερία των μετακινήσεων» γράφει στην Τερέζα Μέι.

 

AP Photo