Εμπλέκεται η Σ. Αραβία στο «χακάρισμα» του κινητού του

Εμπλέκεται η Σ. Αραβία στο «χακάρισμα» του κινητού του

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσουν ότι θεωρούν αξιόπιστη την έκθεση, η οποία διενεργήθηκε από την ομάδα ασφαλείας του ιδρυτή του διαδικτυακού κολοσσού Amazon και ιδιοκτήτη της «Washington Post».

Το τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου υπέστη πειρατεία το 2018, αφού έλαβε ένα μήνυμα μέσω της εφαρμογής WhatsApp που είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγραψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από αριθμό που χρησιμοποιεί ο πρίγκιπας διάδοχος πιστεύεται ότι περιείχε αρχείο με κακόβουλο κώδικα το οποίο επέτρεψε να αποσπαστεί ο έλεγχος του λειτουργικού συστήματος του τηλεφώνου του Μπέζος και να αποσπαστεί μεγάλος όγκος δεδομένων από τη συσκευή και λογαριασμούς σε υπηρεσίες περασμένους σε αυτήν εντός ωρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Τζεφ Μπέζος είχαν συναντηθεί την άνοιξη του 2018 στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα στην χώρα και λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί ο Κασόγκι. Ο Μπέζος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα γιατί είναι ο ιδιοκτήτης της Washington Post, εφημερίδας στην οποία ο Κασόγκι είχε βρει δουλειά μετά την αυτοεξορία στις ΗΠΑ. Από εκεί ο πρώην Σαουδάραβας αξιωματούχος έγραψε άρθρα κατά του πρίγκιπα διαδόχου Μπιν Σαλμάν και του τρόπου που ασκεί εξουσία..

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες είχαν ξεκινήσει μετά την δημοσίευση προσωπικών φωτογραφικών και μηνυμάτων του Μπέζος, από την εφημερίδα National Enquirer. Οι αποκαλύψεις είχαν φέρει στο φως την εξωσυζυγική σχέση του Μπέζος και η ομάδα ασφαλείας του είχε ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους για τον τρόπο που ιδιωτικά μηνύματα του διέρρευσαν στην ταμπλόιντ. 

Το National Enquirer κατέβαλε 200.000 δολάρια στον αδελφό της ερωμένης του Τζεφ Μπέζος για να αποσπάσει τα γεμάτα υπονοούμενα σύντομα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon με μια γυναίκα. Τον Φεβρουάριο του 2019, το αφεντικό της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post κατηγόρησε τον εκδότη του National Enquirer, του ταμπλόιντ που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι προσπαθεί να τον εκβιάσει απειλώντας τον με τη δημοσίευση πολύ προσωπικών φωτογραφιών.

Η ομάδα ερευνητών που είχε αναθέσει ο  Μπέζος την υπόθεση, ήταν από τότε «σχεδόν βέβαιη» πως οι Σαουδάραβες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό του πανίσχυρου CEO, κατεβάζοντας προσωπικές πληροφορίες.

AP Photo/Lefteris Pitarakis