Εκτός Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας λόγω του ελέγχου από την Κίνα
Χονγκ Κονγκ

Εκτός Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας λόγω του ελέγχου από την Κίνα

Το Χονγκ Κονγκ εξαιρέθηκε από τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας (Index of Economic Freedom) του Heritage Foundation καθώς οι οικονομικές του πολιτικές ελέγχονται από το Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αφαιρώντας τη μητρόπολη από μία λίστα στην κορυφή της οποίας βρισκόταν για 25 χρόνια έως το 2019.

Τον τίτλο της πλέον ελεύθερης οικονομίας του κόσμου για το 2021 διατήρησε η Σιγκαπούρη για δεύτερη χρονιά, σύμφωνα με το Heritage Foundation, με την επενδυτική ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ να πλήττεται από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που χρονολογούνται έως το 2019.

Στον δείκτη για το 2021 που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ίδρυμα ανέφερε ότι το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο --δύο ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας-- δεν περιλαμβάνονται πλέον σε αυτόν διότι, αν και οι πολίτες απολαμβάνουν περισσότερες οικονομικές ελευθερίες σε σχέση με τον μέσο κάτοικο της Κίνας, «οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν καταδείξει αναμφίβολα ότι αυτές οι πολιτικές εν τέλει ελέγχονται από το Πεκίνο».

Οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο που σχετίζονται με την οικονομική ελευθερία θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Κίνας στον δείκτη, πρόσθεσε το ινστιτούτο. Η Κίνα υποχώρησε στην 107η θέση από την 103η, σε μία κατάταξη 178 χωρών.

Ο Πολ Τσαν, υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, σε δηλώσεις του σε διαδικτυακό συνέδριο, αμφισβήτησε την άποψη του ιδρύματος ότι το Πεκίνο είναι υπεύθυνο για τις οικονομικές πολιτικές της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με το τοπικό, κρατικό δίκτυο RTHK. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αξιολόγηση αδικαιολόγητη και δήλωσε ότι αυτή «θολώνεται από πολιτικές προκαταλήψεις».

«Όταν κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, πρέπει να τους είχε θολώσει η ιδεολογική τους προδιάθεση και η πολιτική τους προκατάληψη», είπε ο Τσαν.

AP Photo/Vincent Yu