Ο Μπ. Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή

Ο Μπ. Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή

«Δεν θέλω εκλογές, θέλω να πετύχουμε συμφωνία», επανέλαβε ο βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον, του οποίου η κυβέρνηση έχασε σήμερα την πλειοψηφία της μετά την αποχώρηση του βουλευτή Φίλιπ Λι, που προσχώρησε στους Φιλελεύθερους. Έτοιμος για εκλογική μάχη δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζ. Κόρμπιν, ενώ ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε πως εφόσον υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο βρετανικός λαός μέσω εκλογών ποιος διαπραγματεύεται με την ΕΕ.

Ειδικότερα, λίγο πριν ο βρετανός πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον προχωρήσει στη δήλωσή του για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, η ανακοίνωση αποχώρησης του βουλευτή και πρώην υπουργού Φίλιπ Λι και η προσχώρησή του στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, σήμανε ότι οι Συντηρητικοί δεν έχουν πια την κυβερνητική πλειοψηφία.

O Λι στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων «Αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί ένα καταστροφικό για την χώρα Brexit, βάζοντας ζωές σε ρίσκο και διακινδυενύοντας το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό εντάσσομαι στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και συντάσσομαι με τις προσπάθειες της αρχηγού Τζο Σουίνσον». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός των συντηρητικών Φίλιπ Λι σηκώθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Τζόνσον και κάθισε με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

H αποχώρηση Λι δεν ρίχνει αυτομάτως την κυβέρνηση αλλά την αφήνει όπως αναφέρει το Sky News χωρίς (working majority) πλειοψηφία.

Η επιστολή του Φίλιπ Λι στον πρόεδρο της βρετανικής Βουλής:

Προηγουμένως, όπως αναμενόταν οι βουλευτές των Συντηρητικών που ήταν αντίθετοι στην αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, δεν άλλαξαν θέση μετά την συνάντηση που είχαν με τον Μπόρις Τζόνσον.

Μπ. Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, θέλω να πετύχουμε συμφωνία»

Στις δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι πέτυχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να δώσει δυναμική στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η απόπειρα βουλευτών να ψηφίσουν νόμο για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τζόνσον εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή. Αν συμβεί αυτό, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές… θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος… να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ».

Σημειώνεται πάντως ότι σε ερώτηση βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στο νόμο αυτό για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο.

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», ξεκαθάρισε ο Μπ. Τζόνσον.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Έτοιμος για εκλογική μάχη», δηλώνει ο Κόρμπιν

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, «σήκωσε το γάντι» και δήλωσε έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε ότι οι Εργατικοί πιθανώς θα στηρίξουν ενδεχόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Έπειτα από μια συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κόρμπιν τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal». «Είμαστε σίγουροι ότι η νομοθετική οδός που έχουμε υιοθετήσει έχει κάθε ευκαιρία να στεφθεί με επιτυχία και εργαζόμαστε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε τον Μπόρις Τζόνσον να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να εξωθήσει ένα no-deal Brexit», πρόσθεσε.

«Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητες μας», επισήμανε καταλήγοντας ο ηγέτης των Εργατικών, δηλώνοντας πως «είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο που θα το πετύχουμε».

Στην ομιλία του στη βουλή ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε την δεδηλωμένη, μετά την απόφαση του βουλευτή του Φίλιπ Λι να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους. «Καθίσταται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», υποστήριξε ο ηγέτης των Εργατικών.

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Εκλογές αν υπερψηφιστεί το ν/σ που μπλοκάρει το Brexit

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει με σαφήνεια πως στην περίπτωση που οι βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μέσω εκλογών ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπ. Τζόνσον.