Δημοσκόπηση Ipsos: Βουλιάζει η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Δημοσκόπηση Ipsos: Βουλιάζει η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Η αποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ από τους Αμερικανούς έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, καθώς τα νέα κρούσματα Covid-19 πολλαπλασιάζονται και ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε σκληρή κριτική όταν δήλωσε ότι θέλει να μειώσει τα τεστ.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 22-23 Ιουνίου δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει να δει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, να καταθέτει ενόρκως στο Κογκρέσο σχετικά με τις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του για τον Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η κατηγορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου της Κίνας για την επανεκλογή του.

Μόλις το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Τραμπ στην πανδημία, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που η δημοσκόπηση Reuters/Ipso άρχισε να θέτει το ερώτημα στις αρχές Μαρτίου. Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου.

Τη στιγμή που απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες έως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών, ηγείται του Τραμπ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, διαφορά που μειώθηκε ελαφρά από τις 13 μονάδες που κατέγραψε η δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Τραμπ καθυστέρησε πολύ να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της εξάπλωσης του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει πάνω από 120.000 θανάτους στις ΗΠΑ, και πίεσε τις Πολιτείες να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού προτού δώσουν την έγκρισή τους οι ειδικοί.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου μειώνεται σταθερά μεταξύ των ψηφοφόρων από τον Μάρτιο. Οι Αμερικανοί είναι όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στον χειρισμό της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά στο πώς αντιμετωπίζει το κύμα των διαμαρτυριών που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Ακόμη και τα μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Μόλις το 43% δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση», το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεχτεί ασυνήθιστη κριτική από μέλη των ενόπλων δυνάμεων, όπως ο Τζέιμς Μάτις, που διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Τραμπ, και πιο πρόσφατα ο Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι είναι ακατάλληλος για Πρόεδρος.

58% των Αμερικανών – εκ των οποίων 81% υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 37% των Ρεπουμπλικάνων – δήλωσαν ότι θα ήθελαν να καταθέσει ενόρκως ο Μπόλτον σχετικά με τις εμπειρίες του στην κυβέρνηση του Τραμπ.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν μοιάζει να επιθυμούν άλλη μία παρατεταμένη διαδικασία καθαίρεσης τόσο κοντά στις εκλογές. Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να ξεκινήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων άλλη μία έρευνα για πιθανή καθαίρεση, ενώ το 39% είναι αντίθετο και 20% δήλωσε ότι «δεν είναι βέβαιοι».