Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία προετοιμάζει η διορισμένη από τη Μόσχα διοίκηση της Χερσώνας

Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία προετοιμάζει η διορισμένη από τη Μόσχα διοίκηση της Χερσώνας

Η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τη Μόσχα στη Χερσώνα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Και η τοπική διοίκηση που ελέγχεται από τη Ρωσία στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχεδιάζει να διοργανώσει δημοψήφισμα αργότερα μέσα στο 2022 για την ένταξη στη Ρωσία, όπως είχε γνωστοποιήσει μέλος της, στις αρχές Ιουνίου.

«Οι άνθρωποι θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής Zαπορίζια. Το δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί για φέτος», είχε δηλώσει ο αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, σύμφωνα με το TASS, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Περίπου το 60% της περιοχής βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Αποτελεί δε τμήμα περιοχής της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε η Μόσχα νωρίς στον πόλεμο, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της γειτονικής επαρχίας της Χερσώνας, όπου οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης συζητήσει σχέδια για δημοψήφισμα.