Δεν θα συμμετέχουν οι Αφγανοί Ταλιμπάν σε ειρηνευτική σύνοδο στην Τουρκία

Δεν θα συμμετέχουν οι Αφγανοί Ταλιμπάν σε ειρηνευτική σύνοδο στην Τουρκία

Την απροθυμία τους να παρεβρεθούν σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής εντός του μήνα στην Τουρκία για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν γνωστοποίησαν οι Αφγανοί Ταλιμπάν μέσω του εκπροσώπου τους. 

Όπως μεταδίδει το Reuters η Τουρκία φιλοξενεί μια κρίσιμη συνάντηση αυτόν τον μήνα με τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ στο για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα ανέφεραν ότι είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος στις 16 Απριλίου με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν να σημειώνει ότι είχαν ενημερώσει την Τουρκία ότι δεν θα παραστούν. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε κάποια συζήτηση στο μέλλον. 

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Αφγανιστάν, Zalmay Khalilzad, ταξιδεύει στην περιοχή προσπαθώντας να συγκεντρώσει την υποστήριξη για εκεχειρία και ειρηνευτικό διακανονισμό που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια προσωρινή κυβέρνηση  με τους αξιωματούχους να φοβούνται ότι εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, θα αυξηθεί η βία.

«Ο Πρέσβης Khalilzad υπογράμμισε γιατί ήταν σημαντικό και οι δύο πλευρές να επιταχύνουν την ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ μετά την τετραήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή.