Βέλγιο για σήμανση χωρών: Δεν είναι ανανεωμένη η λίστα - «Πορτοκαλί» η Ελλάδα

Βέλγιο για σήμανση χωρών: Δεν είναι ανανεωμένη η λίστα - «Πορτοκαλί» η Ελλάδα

Στη διευκρίνιση ότι η λίστα που δημοσιεύτηκε χθες και περιλαμβάνει τις χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους όσοι ταξιδιώτες θα προέρχονται από αυτές θα μπαίνουν σε καραντίνα και θα υποβάλλονται σε τεστ, δεν ισχύει προέβη ο Βέλγος εκπρόσωπος για τον Κορονοϊό.

Μιλώντας στη βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF ο Βέλγος εκπρόσωπο Υβ Βαν Λατέμ επισήμανε ότι «μην κοιτάτε την τρίχρωμη σήμανση στην επιλογή «διακοπές» του Υπουργείου Εξωτερικών και συνέστησε στους πολίτες να «μην τη συμβουλεύονται» τη συγκεκριμένη λίστα ή οποία αναμένεται να ανανεωθεί στις επόμενες 24 με 36 ώρες, καθώς «έχει σχέση με την παλιά σήμανση των χρωμάτων, η οποία έχει αλλάξει εντελώς»

Υπενθυμίζεται ότι στην «πορτοκαλί» λίστα χωρών με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία,σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir που δημοσίευσε λίστα με «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες» χώρες.

Η Ελλάδα με ακόμη έξι χώρες (Kύπρο, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) εμφανίζεται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο προτείνεται να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην «πορτοκαλί λίστα», υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο αναμένεται εκ νέου επαφή των δύο πλευρών. Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου.

AP Photo/Francisco Seco