Citi: Θα είναι ο Σολτς ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας;

Citi: Θα είναι ο Σολτς ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας;

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του SPD με τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά βλέπει η Citi για το βράδυ των γερμανικών εκλογών, αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την πολύ σημαντική αναμέτρηση, που σηματοδοτεί και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι πέντε τελικές δημοσκοπήσεις που ρίχνουν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία δείχνουν το SPD να προηγείται με 25%, το CDU/CSU να έρχεται δεύτερο με 22% και τους Πράσινους να ακολουθούν με 16%. Ποσοστό 11% λαμβάνουν το FDP και το AfD, ενώ στο 6% υπολογίζεται η δύναμη του Αριστερού Κόμματος.

Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι το SPD, του Όλαφ Σολτς, θα κερδίσει τις εκλογές με τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και ότι ο Σολτς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, σε έναν συνασπισμό «φανάρι».

Το βράδυ της Κυριακής, ο Σολτς αναμένεται να ανακοινώσει ότι ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα, ενώ για να συναντηθεί με την Αριστερά θα θέσει ως βασική προϋπόθεση τη δέσμευση για συμμετοχή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Το ακροδεξιό AfD θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκλειστεί από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ επίσης δεδομένη είναι η συνεργασία του SPD με τους Πράσινους.

Το κλειδί για τη διαπραγματευτική ισχύ του Σολτς σε σχέση με το τρίτο μέρος που χρειάζεται για την επίτευξη κυβερνητικού συνασπισμού, ήτοι το FDP, θα αποτελέσει η αντίδραση του CDU. Καθώς αναμένεται μία ιστορική ήττα για το κόμμα της Μέρκελ, πολλοί στο CDU και ακόμη περισσότερο στο CSU, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Citi προβλέπει ότι από τους 6 πιθανούς συνδυασμούς κυβερνητικής συνεργασίας, το πιθανότερο είναι να δούμε έναν συνασπισμό «φανάρι», μεταξύ του SPD (κόκκινο), του FDP (κίτρινο) και των Πράσινων.