Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη αντικυβερνητικός ιδιοκτήτης εφημερίδας

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη αντικυβερνητικός ιδιοκτήτης εφημερίδας

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ συνέλαβαν τον Τζίμι Λάι ιδιοκτήτη της εφημερίδας Apple Daily για συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Λάι συνελήφθη στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κοβλοούν μαζί με άλλους δυο αντικυβερνητικούς ακτιβιστές τους Λι Τσέουνγκ- γιαν αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος και τον Γιέουνγκ Σουμ πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τζίμι Λάι είναι ιδιοκτήτης του ομίλου ενημέρωσης Next Media ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα Apple Daily η οποία ασκεί κριτική στην τοπική κυβέρνηση και το Πεκίνο.

Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν συλλάβει πάνω από 7.000 ανθρώπους για τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες, πολλοί κατηγορούμενοι για ταραχές που μπορούν να επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως 10 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι είναι ακόμα υπό κράτηση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2019 και συνεχίστηκαν για περίπου έξι μήνες με αφορμή ένα νομοσχέδιο για την έκδοση κρατουμένων στη Κίνα. Οι κινητοποιήσεις στη συνέχεια εξελίχθηκαν ως αντίδραση στον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε από τη βρετανική σε κινεζική κυριαρχία το 1997. Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων να μπορούν να εκλέγουν με άμεση καθολική ψηφοφορία τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τώρα διορίζεται από σώμα 1.200 μελών που υπόκειται στο Πεκίνο.