Brexit: Προειδοποίηση για ουρές 7.000 φορτηγών μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου

Brexit: Προειδοποίηση για ουρές 7.000 φορτηγών μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου

H κυβέρνηση Τζόνσον απεύθυνε δραματική προειδοποίηση προς τους εξαγωγείς και τον τομέα μεταφορών και logistics της χώρας για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. 

Σε επιστολή, που υπογράφει ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μάικλ Γκόουβ, επισημαίνεται ότι μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit οι εξαγωγείς προς χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ουρές 7.000 φορτηγών στο Κεντ και καθυστερήσεις δύο ημερών στην διακίνηση των προϊόντων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC στην ίδια επιστολή ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες απουσίες προσωπικού στα λιμάνια και τα σύνορα. 

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο άλλωστε, το Τοπικό Συμβούλιο του Κεντ στο οποίο ανήκει το πορθμείο του Ντόβερ και συνδέει την χώρα με την Γαλλία μέσω του Καλαί, σημείωνε με έκθεση του, ότι ένα no-deal μπορεί να φέρει τουλάχιστον 10.000 νταλίκες στριμωγμένες στα σύνορα. 

Με βάση τους υπολογισμούς, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες. 

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

AP Photo/Matt Dunham