Βρετανία: Αντιμέτωπος με «ανταρσία» 50 βουλευτών από τον Βορρά ο Τζόνσον

Βρετανία: Αντιμέτωπος με «ανταρσία» 50 βουλευτών από τον Βορρά ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τουλάχιστον 50 βουλευτές του, οι οποίοι μέσω επιστολής ζητούν έναν «οδικό χάρτη εξόδου» από περιορισμούς του κορονοϊου και για έργα υποδομής στην περιοχή του Βορρά.

Την ώρα που το σύνολο της Βόρειας Αγγλίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά του κορονοϊου, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν κλείσιμο καταστημάτων και περιορισμό μετακινήσεων. Ωστόσο το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αντιδράσεις τόσο από τους τοπικούς άρχοντες όσο και από βουλευτές των Συντηρητικών.

«Χρειαζόμαστε από καιρό μια καλή συμφωνία για τον Βορρά από την κυβέρνηση και ο ιός έχει φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερο αυτήν την ανάγκη», αναφέρει ο βουλευτής Γουίλιαμ Ραγκ, ο οποίος εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια νότια του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης να επιταχυνθούν έργα υποδομής, όπως νέες οδικές και σιδηροδρομικες γραμμές ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα, καθώς και ένα ειδικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας του Βορρά.

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι πρέπει να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, να ανεβάσουμε τις βόρειες κοινότητες και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες σε ολόκληρη την περιοχή μας», ανέφερε ο νομοθέτης Τζέικ Μπέρι, ο οποίος εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια βόρεια του Μάντσεστερ.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί έσπασαν το λεγόμενο «κόκκινο τείχος» των Εργατικών στον Βορρά κερδίζοντας περιφέρειες που για δεκαετίες ήταν στον έλεγχο των αντιπάλων τους.

Προ ημερών ο Άντι Μπέρναμ δήμαρχος του Μάντσεστερ τόνισε ότι «ένα lockdown θα πρέπει να συνοδευτεί με ένα γενναίο πακέτο στήριξης της τοπικής οικονομίας, αλλιώς θα υποφέρουμε». Αποκάλυψε επίσης ότι οι επικεφαλής ιατρικοί σύμβουλοι προτείνουν μεν ευρεία δέσμη μέτρων με κλείσιμο παμπ και μαγαζιών αλλά με πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ είπε επίσης στον Observer ότι προσφέροντας να πληρώσει η κυβέρνηση μόνο τα δύο τρίτα των μισθών των ανθρώπων που επλήγησαν από τα νέα κλεισίματα - σε αντίθεση με το 80% που εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο βάσει του αρχικού συστήματος, τιμωρούνται οι άνθρωποι στο Βορρά με τρόπο εντελώς απαράδεκτο.