ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Bloomberg: Πίεση στην Μέρκελ για να επιτρέψει την χαλάρωση των περιορισμών

Bloomberg: Πίεση στην Μέρκελ για να επιτρέψει την χαλάρωση των περιορισμών

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται ώστε να καταρτίσει ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών κατά του κορoνοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τελευταίος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ζήτησε το ταχύτερο άνοιγμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έγινε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος εδώ και καιρό παίρνει αποστάσεις από τους χειρισμούς της Καγκελαρίου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Την ώρα που εξαπλώνονται πιο επιθετικές παραλλαγές του ιού και ο δείκτης μετάδοσης (R) έχει αυξηθεί, ο στόχος της Μέρκελ για χαλάρωση των μέτρων απομακρύνεται», σημειώνει το Bloomberg.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει πάντως σήμερα για να προετοιμαστεί για μια κρίσιμη συνάντηση με ηγέτες των κρατιδίων την Τετάρτη.

Ο Σολτς προτείνει την αύξηση διεξαγωγής των τεστ ώστε να επιτραπεί η χαλάρωση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς. "Δεν πρόκειται να συμβεί ταυτόχρονα, αλλά πρέπει να υπάρχει μια βήμα προς βήμα διαδικασία που όλοι μπορούν να καταλάβουν", σημείωσε στην εφημερίδα Bild την Κυριακή. Για να διευκολυνθεί ένα ταχύτερο άνοιγμα, ο Σολτς υποστήριξε ότι πρέπει οι εταιρείες να κάνουν τεστ στους εργαζόμενους.

Η Μέρκελ άνοιξε τον χορό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τα τεστ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια "μνήμη" που θα επέτρεπε να ανοίξει την αγορά με πάνω από τον στόχο της για 35 νέες κρούσματα  ανά 100.000 άτομα σε μέσο όρο επτά ημερών. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 65,8 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας του RKI.

Χ. Μάας: Δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαβεβαίωσε σήμερα ότι, παρά τον χαρακτηρισμό της γαλλικής παραμεθόριας περιοχής Μοζέλ ως περιοχής με ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις του κοροναϊού, δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των δύο χωρών.

«Σχεδόν σε καμία άλλη περιοχή δεν υπάρχουν τόσο πολλές διασυνοριακές διελεύσεις για επαγγελματικούς λόγους όπως σε αυτή μεταξύ του γερμανικού κρατιδίου του Ζάαρλαντ και του γαλλικού νομού Μοζέλ. Ως εκ τούτου, ενέκρινα τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέοι συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Την Κυριακή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τον γαλλικό νομό Μοζέλ, με τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, που συνορεύει με τα γερμανικά κρατίδια του Ζάαρλαντ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ως περιοχή μεταλλάξεων του κορονοϊού με ισχύ από την Τρίτη. Αυτό σημαίνει κυρίως αυστηρότερα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες και την απαγόρευση κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, για τα οποία, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι, όπως στα σύνορα με την Τσεχία ή με το αυστριακό κρατίδιο του Τυρόλου δεν θα υπάρχουν. Αντ 'αυτών θα πραγματοποιούνται όπως και πριν δειγματοληπτικοί έλεγχοι πριν από τα σύνορα. Η Επιτροπή Διασυνοριακής Συνεργασίας πρόκειται να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σήμερα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχαν ήδη συμφωνήσει επ΄ αυτού την Παρασκευή.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Γάλλους συναδέλφους μας σε όλα τα επίπεδα εδώ και μέρες προκειμένου να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και να διατηρήσουμε την επιβάρυνση της καθημερινής ζωής εντός ορίων», δήλωσε ο Μάας, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από το Ζάαρλαντ. «Εν τούτοις, ο περιορισμός της εξάπλωσης των μεταλλάξεων είναι μια νέα δύσκολη δοκιμασία για τους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε στο dpa.

Στο νομό Μοζέλ, εξαπλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ιδίως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, αποτελεί ήδη το 60% των θετικών κρουσμάτων της περιοχής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό αυτής της μετάλλαξης στη Γερμανία είναι μόνο 1%. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες στο νομό Μοζέλ ήταν πρόσφατα σχεδόν 300. Στο Ζάαρλαντ αντιθέτως είναι μόνο 73, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο μάλιστα μόνο 49.

Bernd von Jutrczenka/dpa via AP