Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο ο ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ Νέιθαν Λόου

Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο ο ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ Νέιθαν Λόου

Ο Νέιθαν Λόου, ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Λονδίνο, πέντε ημέρες αφότου γνωστοποίησε ότι έφυγε από την πρώην βρετανική αποικία μετά την υιοθέτηση ενός νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια από το Πεκίνο.

«Με το σακίδιό μου και μια μικρή χειραποσκευή, επιβιβάστηκα στη νυχτερινή πτήση μου. Δεν είχα ιδέα τι μέλλον με περίμενε. Μόνο ένα πράγμα έδειχνε σίγουρο. Προορισμός μου: το Λονδίνο», έγραψε στο Twitter, o Νέιθαν Λόου, ο οποίος είχε δώσει αποκλειστική συνέντευξη στο Liberal.gr τον περασμένο Νοέμβριο.

«Έχω πάντα ένα μήνυμα να στείλω: οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ποτέ δεν θα το βάλουν κάτω. Δεν είμαστε διασπασμένοι. Αντιθέτως, είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δύσκολη μάχη», πρόσθεσε.

Στις αρχές του μήνα ο Λόου είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και να αρχίσει να βάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το οικονομικό όφελος.

Ο 27χρονος Νέιθαν Λόου είναι ένας από τους νεαρούς επικεφαλής του Demosisto, του πολιτικού κόμματος που μάχεται υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Το κόμμα ανακοίνωσε τη διάλυσή του την περασμένη Τρίτη, αφού εγκρίθηκε από το κινεζικό κοινοβούλιο ο αμφιλεγόμενος νόμος για την εθνική ασφάλεια. Το Demosisto ιδρύθηκε από φοιτητές μετά το Κίνημα της Ομπρέλας του 2014, που αντιτασσόταν στην κινεζική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

AP Photo/Vincent Yu