Απέλαση διπλωματών και σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΗΠΑ

Απέλαση διπλωματών και σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η αμερικανική κυβέρνηση όπως αναμενόταν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων, την απέλαση διπλωματών και μια σειρά άλλων μέτρων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην κυβερνοεπίθεση γνωστή SolarWinds αλλά και για τη ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μια νέα εκτελεστική εντολή κυρώσεων που δείχνει την αποφασιστικότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί και να αποτρέψει το πλήρες πεδίο των επιβλαβών ξένων δραστηριοτήτων της Ρωσίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ονομάτισε την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών ως υπεύθυνη για τη κυβερνοεπίθεση.

Η διοίκηση του Μπάιντεν εξέδωσε μια οδηγία που απαγορεύει στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαπραγματεύονται πρόσφατα εκδοθέν ρωσικό κρατικό χρέος, γνωστό ως OFZ, και ομόλογα που εκδίδονται από τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως επέβαλε κυρώσεις σε 32 φυσικά και νομικά πρόσωπα για φερόμενη εμπλοκή τους στις εκλογές του 2020 και «τις υποκινούμενες από τη ρωσική κυβέρνηση απόπειρες να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020 με ενέργειες παραπληροφόρησης και παρέμβασης».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την απέλαση δέκα Ρώσων από τη διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον οι οποίοι λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας. Επιπλέον, σε ανάλογα μέτρα κατά άλλων οκτώ φυσικών προσώπων για την «κατάληψη» της Κριμαίας από τη Ρωσία προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση της Ουάσινγκτον στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020

Πρόκειται για την απάντηση της Ουάσινγκτον στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Η κυβερνοεπίθεση εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα "APT29", γνωστή και ως "Cozy Bear". Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) εξέδωσε, τον περασμένο Ιανουάριο, κοινή δήλωση με το FBI και ορισμένες άλλες αμερικανικές δομές, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία είναι πιθανότατα πίσω από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο στους πελάτες της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών SolarWinds.

Ο Κρίστοφερ Κρέμπς, που απολύθηκε τον προηγούμενο πρόεδρο Τραμπ τως διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και υποδομής (Cisa) δήλωσε οτι η κυβερνοεπίθεση είναι πιθανότατα έργο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού SVR.

«Οσοι δουλεύουν για αυτή την υπηρεσία είναι συλλέκτες πληροφοριών,» είπε ο Κρέμπς στο CNN. «Ψάχνουν για πολιτικές αποφάσεις, αναζητούν διπλωματικές διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες».

Η κυβερνοεπίθεση παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας - καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o προέδρος της οποίας Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες. 

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που "φόρτωσαν" τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε "ξενιστές" του κακόβουλου λογισμικού.

Οι χώρες της Συμμαχίας εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωση την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

ΕΕ: «Αλληλεγγύη» στις ΗΠΑ για κυβερνοεπιθέσεις 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα εκ μέρους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «αλληλεγγύη» του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (...) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο Μπορέλ αναφερόταν στη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση του 2020 εναντίον της SolarWinds, μιας αμερικανικής εταιρίας έκδοσης λογισμικού ένα προϊόν της οποίας 'πειράχθηκε' ώστε να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε χρήστες του, περιλαμβανομένων αρκετών αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση και ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής καθώς και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Ρωσία για αμερικανικές κυρώσεις: «Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη» 

Η Ρωσία αντιδράει στις αμερικανικές κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Μόσχα, επίκειται για την αμερικανική πλευρά σκληρή συνομιλία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.