Ανοίγουν στόματα και λογαριασμοί – Στο δρόμο για τις ΗΠΑ ο τραπεζίτης του Μαδούρο

Ανοίγουν στόματα και λογαριασμοί – Στο δρόμο για τις ΗΠΑ ο τραπεζίτης του Μαδούρο

FBI, IRS, Homeland security και εισαγγελείς αναμένουν την τελική απόφαση για την έκδοση του αποκαλούμενου και ως «τραπεζίτη του Μαδούρο» από το Πράσινο Ακρωτήρι προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε μαύρο χρήμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ προερχόμενο από παράνομο εμπόριο χρυσού και καυσίμων αλλά και από ναρκωτικά.

Ο Άλεξ Σάαμπ βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοσή του στο Μαϊάμι όπου οι υπηρεσίες που εμπλέκονται εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν σημαντική πληροφόρηση για τη δράση του σε διάφορες χώρες του κόσμου με έμφασή στη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μόσχα το Χόνγκ Κονγκ αλλά και τη Σιγκαπούρη.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πράσινου Ακρωτηρίου για έκδοση του Αλέξη Σάαμπ απομένει μόνο η έφεση των συνηγόρων υπεράσπισής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο εν τούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο «μπροστινός» του επικεφαλής του καθεστώτος της Βενεζουέλας θα βρεθεί σύντομα ενώπιος ενωπίω των αρχών των ΗΠΑ που επί σειρά ετών ερευνούν ίσως μια εκ των μεγαλύτερων υποθέσεων που αγγίζουν ακόμη και πολιτικές οργανώσεις στην Ευρώπη και σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Ιράν και η Ρωσία.

Στην Ευρώπη η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί το πεδίο δράσης της ομάδας διαχείρισης και ξεπλύματος χρήματος του καθεστώτος Μαδούρο. Από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία με ενδιάμεσες χώρες την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία ενεπλάκησαν στον ιστό που υφάνθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τη μεταφορά και την αξιοποίηση πόρων προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες με τις ΗΠΑ να έχουν στοχεύσει κυρίως στη χρήση του για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τη λεγόμενη ναρκοτρομοκρατία.

Οι επόπτες εισαγγελείς των ΗΠΑ, η εφορία (ΙRS), το FBI (υπουργείο Δικαιοσύνης) και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας που έχει ως βασικό έργο την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από εξωτερικές παρεμβάσεις κάθε είδους εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των χρημάτων που έχουν διακινηθεί δεν δύναται να υπολογιστεί στην παρούσα φάση.

Και παρά τη στάση που έχουν δείξει ορισμένες τράπεζες στην Ελβετία αναμένουν ότι τα στοιχεία που δύναται να εκμαιεύσουν από τον Αλεξ Σάαμπ, με την άφιξη του στο Μαϊάμι από όπου έχει ζητηθεί η έκδοσή του, θα οδηγήσουν ακόμη και στο άνοιγμα λογαριασμών.

Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο Χονγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη. Δύο προορισμοί τους οποίους ο Αλέξ Σάαμπ είχε μεταξύ άλλων συμπεριλάβει στο πλαίσιο των εταιρειών βιτρίνα που χρησιμοποιούσε εκπροσωπώντας και τα συμφέροντα του καθεστώτος Μαδούρο.

Δύο προορισμοί που ενδέχεται να αφορούν και εταιρείες που συνδέονται με πρόσωπα που έχουν εμπλακεί αλλά και με πολιτικά κόμματα που έχουν ευνοηθεί από την περίοδο του Ούγκο Τσάβες και εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με τους νυν εκπροσώπους της Μπολιβοριανής επανάστασης, η οποία έχει φέρει την λατινική χώρα στα όρια της πείνας και της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.

Ο Άλεξ Σάαμπ συνελήφθη στο Πράσινο Ακρωτήρι με ένταλμα της Ιντερπόλ, τμήμα της οποίας μετέχει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες στην μεγάλη έρευνα που διεξάγεται, κυρίως λόγω της εμπλοκής πολλών ευρωπαϊκών χωρών και προσώπων, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές.

Η προσπάθεια που έγινε εδώ και έναν χρόνο να αποτραπεί η έκδοσή του και η ανησυχία που προκάλεσε η σύλληψη του σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου αναδεικνύει τον ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά τη σύλληψή του το Πράσινο Ακρωτήρι κατέκλυσαν αφίξεις πτήσεων από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Από την Βενεζουέλα μέχρι τη Μόσχα κατέφθασαν στην περιοχή εξειδικευμένα στελέχη στην αντιμετώπιση… κρίσεων λαμβάνοντας θέσεις μάχης, ενώ είναι ενδεικτικό πως στα τέλη του προηγούμενου έτους και σε μια προσπάθεια επηρεασμού των αρχών του κρατιδίου υπήρξε ένας «πόλεμος» στο διαδίκτυο με την εμφάνιση περίπου 500.000 λογαριασμών στο twitter. 

Επρόκειτο για τρολς και μποτς που επιχείρησαν να πιέσουν για την απελευθέρωση του Αλεξ Σάαμπ ο οποίος εμφανίσθηκε από το καθεστώς Μαδούρο ως «διπλωμάτης» και εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στη μάχη κατά της… πείνας.

Η στάση των ΗΠΑ

Μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να έχει επικηρύξει τον Μαδούρο και πάνω από 100 στελέχη της κυβέρνησή τους και να έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στο Μαϊάμι και την Νέα Υόρκη, εν τούτοις επί της ουσίας δεν προχώρησε σε παραπάνω κινήσεις τον τελευταίο, πριν τις εκλογές, χρόνο δίνοντας την εικόνα μιας στασιμότητας. Η νέα Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο.

Έργο που θα αποφέρει ενδεχομένως κάποια δις στα κρατικά ταμεία θα κλείσει όμως ταυτόχρονα και έναν κύκλο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα ακόμη και σε διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες. Ειδικά στην περίπτωση του χρυσού και τους ξεπλύματος που επιχειρείται για το καθεστώς Μαδούρο όπου έχουν εμπλακεί χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκει καλές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται εξελίξεις δεδομένου ότι ο Αλεξ Σάαμπ δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που έχει εμπλακεί στη διαχείριση των δεκάδων δισεκατομμυρίων που έχουν εξαφανιστεί είτε με τη μορφή χρυσού είτε με τη μορφή πετρελαίου από την Βενεζουέλα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από την διακίνηση ναρκωτικών προερχόμενων από τα σύνορα με την Κολομβία έφτασαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί έναν χώρο προσφιλή για το καθεστώς Μαδούρο. Από την Ισπανία στο Ιράν, από την Ιταλία στο Λίβανο και από την Ελλάδα στην Τουρκία οι κινήσεις που έχουν γίνει είχαν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των αρχών που ασχολούνται με τη διαδρομή του χρήματος.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα συνέβαλαν τρία δεδομένα:

- Η τακτική για τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων κίνησης βενεζουελάνων αξιωματούχων προς τα ελληνικά αεροδρόμια, (ακόμη και ο Αλεξ Σάαμπ έφτασε να χαρεί την παγκοσμίως γνωστή Μύκονο αλλά και να θαυμάσει την Ακρόπολη μετά ένα πλούσιο δείπνο και μια υπέροχη διαμονή στα βόρεια προάστια της Αθήνας) και επαφές μεταξύ προσώπων υψηλά ιστάμενων στις δύο άκρες του Αιγαίου

- Η παρουσία προσώπων που εμφανίσθηκαν να χρησιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα την περίοδο που η οικονομική κρίση χτυπούσε κόκκινο και οι τράπεζες έκλειναν επιβάλλοντας τα γνωστά capital controls. Σε αυτή την περίπτωση το Μαϊάμι και η διαδρομή χρημάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο

- Οι σχέσεις προσώπων με εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη μέσω εταιρειών βιτρίνα αλλά και εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μεγάλα ποσά σε δολάρια για τη διακίνηση προϊόντων κυρίως μέσω θαλάσσης.

Σε κάθε περίπτωση τα γεγονότα δείχνουν να τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς. Ίσως λόγω της αλλαγής στην ιεραρχία των ΗΠΑ ίσως λόγω της σταδιακής άρσης περιορισμών στις μετακινήσεις που επιτρέπουν στα στελέχη των εμπλεκόμενων αρχών τις πιο ελεύθερες μετακινήσεις οι έρευνες συνεχίζονται με το βλέμμα πλέον στραμμένο και στον…. Τραπεζίτη του Νικολάς Μαδούρο και του καθεστώτος του.