Αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ: Απέτυχαν οι G7 να καταρτίσουν σχέδιο για τον εμβολιασμό του κόσμου

Αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ: Απέτυχαν οι G7 να καταρτίσουν σχέδιο για τον εμβολιασμό του κόσμου

O απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ στηλίτευσε χθες την Ομάδα των Επτά (G7) για την αποτυχία της να καταρτίσει ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό του κόσμου κατά της COVID-19, χαρακτηρίζοντας «μικρό βήμα» τη δέσμευση των G7 να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του ερχόμενου έτους.

Αυτές οι σποραδικές, μικρής κλίμακας, φιλανθρωπικές δωρεές από πλούσιες χώρες σε φτωχές χώρες δεν αποτελούν ένα σοβαρό σχέδιο και δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε στο Reuters ο Λόουκοκ, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του την Παρασκευή.

«Η G7, ουσιαστικά, απέτυχε πλήρως να δείξει την απαιτούμενη αίσθηση του επείγοντος», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά συναντήθηκαν στην Κορνουάλη, στην Αγγλία, το σαββατοκύριακο και συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G20) και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συμβολή σε εμβόλια τους ερχόμενους μήνες.

«Έκαναν ένα μικρό βήμα –σε αυτό το πάρα πολύ όμορφο θέρετρο στην Κορνουάλη– αλλά δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους χρειάζεται περισσότερο από ένα μικρό βήμα και ακόμη έχουν πολλά να κάνουν», σημείωσε ο Λόουκοκ.

«Αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος από την G7 ήταν ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό του κόσμου. Και αυτό που πήραμε ήταν ένα σχέδιο για να εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ίσως σε έναν χρόνο από τώρα ή το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους», υπογράμμισε.

Τον Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρουσίασε μια πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τερματιστεί η πανδημία με τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών ως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% ως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Αυτή είναι η συμφωνία του αιώνα», είπε ο Λόουκοκ και πρόσθεσε ότι η G7 θα μπορούσε να έχει κάνει ακόμη πολύ περισσότερα για να παράσχει ζωτικές προμήθειες –όπως αναπνευστήρες, τεστ και προστατευτικό εξοπλισμό– σε χώρες που θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο για εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν με πιο επείγοντα τρόπο, προειδοποιώντας ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιαστούν γρήγορα, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός στην ανοσοποίηση.