Αμφιβολίες στην ιατρική κοινότητα για το «θαυματουργό φάρμακο» του Μαδούρο

Αμφιβολίες στην ιατρική κοινότητα για το «θαυματουργό φάρμακο» του Μαδούρο

Ο ισχυρισμός του πρόεδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι το  φάρμακο που παρήγαγε η χώρα του εξουδετερώνει τον COVID-19 δεν έχει επιστημονική βάση σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Μαδούρο παρουσίασε την Κυριακή το φάρμακο Carvativir, ένα στοματικό διάλυμα που είπε ότι δοκιμάστηκε σε ασθενείς σε νοσοκομείο Caracas και σε ένα αθλητικό κέντρο που χρησιμοποιήθηκε ως ιατρική εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Έχει περάσει μια περίοδο εννέα μηνών μελέτης, πειραματισμού, κλινικής εφαρμογής. Στους άρρωστους, στους πολύ άρρωστους, στους ανθρώπους που είχαν διασωληνωθεί», είπε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής μετάδοσης την Κυριακή.

Ο Μαδούρο περιέγραψε το υγρό ως «θαυματουργές σταγόνες του Χοσέ Γκρέγκοριο Χερνάντεζ», γιατρού της Βενεζουέλας του 19ου αιώνα που ξυλοκοπήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, χωρίς να αναλύσει τα δραστικά συστατικά.

Επιπλέον, ο Μαδούρο υποσχέθηκε να εξαγάγει χιλιάδες δόσεις Carvativir σε χώρες που, μαζί με τη Βενεζουέλα, αποτελούν το μπλοκ ALBA-TCP (Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Αϊτή και άλλα έθνη της Καραϊβικής) και να το παράσχει σε άλλες χώρες με τις οποίες διατηρεί μια «στρατηγική σχέση» όπως είπε.

Γιατροί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι το Carvativir προέρχεται από θυμάρι, ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική αλλά του οποίου η επίδραση στον κορονοϊό δεν έχει αποδειχθεί.

«Ο ισχυρισμός περί θεραπείας του κορονοϊού από το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν τεκμηριώνεται από οποιαδήποτε κλινικά δεδομένα», έγραψε στο Twitter ο Δρ. Φρανσίσκο Μαρτί, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.