Αμερικανός ΥΠΑΜ: Προετοιμαζόμαστε για έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Αμερικανός ΥΠΑΜ: Προετοιμαζόμαστε για έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία αν επιμείνει στην αγορά των S-400, τονίζοντας παράλληλα πως το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για την έξοδο της Άγκυρας από το πρόγραμμα.  

Εδικότερα, επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», είπε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπενθύμισε ότι αν η Άγκυρα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα, οι ΗΠΑ δεν θα της παραδώσουν τα μαχητικά... Αν η Τουρκία κρίνει ότι οι S-400 είναι η απόφαση που θέλει να πάρει, τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε την παραγωγή εκτός Τουρκίας», εξήγησε ο Σάναχαν, αποκαλύπτοντας ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι σημερινές δηλώσεις Σάναχαν έρχονται σε συνέχεια αυτών της 1ης Μαΐου, όταν ο επικεφαλής του Πενταγώνου ερωτώμενος από ρεπουμπλικανό γερουσιαστή αν οι ΗΠΑ έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τα F-35. O Σάναχαν είχε υποστηρίξει ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να μην έχουν καταλάβει (σ.σ. οι Τούρκοι) καθώς το μήνυμά μας είναι αρκούντως ξεκάθαρο».