Αμερικανικά ΜΜΕ: «Επιχείρηση» απαξίωσης του Φάουτσι από τον Λευκό Οίκο

Αμερικανικά ΜΜΕ: «Επιχείρηση» απαξίωσης του Φάουτσι από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να επιχειρεί να απαξιώσει τον Άντονι Φάουτσι επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Στο «μέμο», το οποίο το δίκτυο ABC σημειώνει ότι διέρρευσε εσκεμμένα από τον στενό κύκλο του προέδρου, υπάρχουν αντιφατικές - κατά τον Λευκό Οίκο- δηλώσεις του Φάουτσι ώστε να επιβεβαιωθεί με αυτόν τον τρόπο η αρνητική άποψη του Ντόναλντ Τραμπ για τον διάσημο επιδημιολόγο. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δίκτυο ABC από τον Λευκό Οίκο, συνεργάτες του προέδρου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Τραμπ αναφέρεται με πολύ υποτιμητικά σχόλια για τον Φαουτσι.

Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ο Τραμπ είχε έρθει σε αντίθεση με τον Φάουτσι, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα οι συνεντεύξεις των δύο ανδρών έδειξαν ότι το χάσμα ανάμεσα τους είναι μεγάλο .

Την περασμένη Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του Φάουτσι για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. «Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (...). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε τη Δευτέρα ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.

"Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε, αναφερόμενος στον επιστήμονα, «ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ σε ειρωνικό τόνο.

Την ώρα που η εβδομάδα δεν είχε φθάσει ακόμα στο μέσο της, ο Φάουτσι επανήλθε με δύο συνεντεύξεις, όπως και ο Τραμπ. 

Ο επιδημιολόγος δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι δεν έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες. Ισχυρισμός που δεν έχει προηγούμενο αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ. 

Ο Φάουτσι όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού  πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν μπορεί να καταλάβει από πού προκύπτει η εκτίμηση του Τραμπ βάση της οποίας το 99% των περιπτώσεων της Covid-19 είναι ακίνδυνες. «Προσπαθώ να καταλάβω που βρήκε ο πρόεδρος αυτό το νούμερο. Αυτό που πιστεύω ότι συνέβη είναι πως κάποιος του είπε ότι η θνησιμότητα είναι γενικά κοντά στο 1%. Και αυτός το ερμήνευσε ότι το 99% δεν είναι πρόβλημα, όταν προφανώς αυτό δεν ισχύει».

Σε μια άλλη συνέντευξη για την ιστοσελίδα FiveThirtyEight, ο Φάουτσι είπε «Πρέπει να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας καλυμμένα για να πιστεύετε ότι δεν ζούμε σε μια πολύ διχαστική κοινωνία από πολιτική άποψη", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "Είναι απλώς ατυχές, αλλά είναι αυτό που είναι».

«Αυτό που έχουμε δει, δυστυχώς, είναι ότι σε ορισμένες από τις νότιες πολιτείες, οι κυβερνήτες δεν έχουν ακολουθήσει πραγματικά αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές από ορισμένες απόψεις και ξεπέρασαν τα κριτήρια αναφοράς», σημείωσε. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν αφήνει σχεδόν τίποτα αναπάντητο έσπευσε να δηλώσει στον Σον Χανιτι του δικτύου Fox News. «Έκανε λάθος για πολλά πράγματα, όπως η χρήση μασκών. Ίσως είναι λάθος, ίσως όχι. Τώρα λένε να φοράτε μάσκα. Έγιναν πολλά λάθη, πολλά λάθη». 

Φωτογραφία: AP