Αιθιοπία: Ο ΟΗΕ ζητεί πρόσβαση στην περιοχή Τιγκράι για να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου

Αιθιοπία: Ο ΟΗΕ ζητεί πρόσβαση στην περιοχή Τιγκράι για να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα την Αιθιοπία να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών στην Τιγκράι προκειμένου να ερευνήσουν πληροφορίες για δολοφονίες και σεξουαλική βία που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου στη βόρεια περιφέρεια από τα τέλη του 2020.

«Θύματα και επιζώντες αυτών των παραβιάσεων δεν πρέπει να στερηθούν των δικαιωμάτων τους στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη», ανέφερε σε μια δήλωση η Μπατσελέτ, εκφράζοντας τον φόβο της πως οι παραβιάσεις μπορεί να συνεχιστούν αν υπάρξει ατιμωρησία.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ομοσπονδιακά στρατεύματα του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ και τις δυνάμεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος της περιφέρειας, Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF) είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων και σοβαρά πλήγματα στις υποδομές.

Μέχρι αυτό τον μήνα η ορεινή περιοχή των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, που διαθέτει μακρά ιστορία συγκρούσεων περιλαμβανομένου ενός πολέμου με τη γειτονική Ερυθραία, δεν ήταν προσβάσιμη για τα ΜΜΕ αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις αρχές Νοεμβρίου. Υπηρεσίες αρωγής αγωνίζονται επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση, ενώ οι τηλεπικοινωνίες λειτουργούν σποραδικά.

«Σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που ισοδυναμούν ενδεχομένως με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχουν διαπραχθεί από πολλούς παράγοντες στη σύγκρουση», πρόσθεσε η Μπατσελέτ, η οποία ανέφερε τον στρατό της Αιθιοπίας, το TPLF, τον στρατό της Ερυθραίας και στρατεύματα και παραστρατιωτικούς από τη γειτονική περιοχή Αμχάρα.

Με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για ωμότητες, περιλαμβανομένου του βιασμού, των λεηλασιών και των σφαγών που αναφέρουν πρόσφυγες και άλλοι, οι εμπόλεμες πλευρές έχουν κατ΄επανάληψη επιρρίψει στην άλλη πλευρά την ευθύνη.

Ο Άμπιι κήρυξε τη νίκη όταν το TPLF εγκατέλειψε την περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε στα τέλη Νοεμβρίου. Όμως χαμηλού επιπέδου μάχες συνεχίστηκαν σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με κατοίκους του Τιγκράι.

«Πολύ λυπηρές αναφορές για σεξουαλική και στη βάση του φύλου βία, εξωδικαστικές δολοφονίες, εκτεταμένη καταστροφή και λεηλασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από όλα τα μέρη εξακολουθούν να φθάνουν σε εμάς, καθώς και αναφορές για συνεχιζόμενες μάχες στο κεντρικό Τιγκράι ιδιαίτερα», είπε η Μπατσελέτ.

Η κυβέρνηση του Ισαΐας Αφουέρκι στην Ασμάρα έχει στο παρελθόν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη, ενώ η κυβέρνηση Άμπιι στην Αντίς Αμπέμπα έχει πει κατ΄επανάληψη πως αποκαθιστά τον νόμο και την τάξη και θα ερευνήσει τις κατηγορίες για καταχρήσεις.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αναλαμβάνει με μεγάλη σοβαρότητα την ευθύνη της για την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Αιθιόπων πολιτών», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 28 Φεβρουαρίου.

«Αυτός είναι ο λόγος που έχει πλήρως δεσμευθεί να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα μέχρι τη ρίζα του ζητήματος και να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τη δήλωση της Μπατσελέτ, τουλάχιστον 136 υποθέσεις βιασμών έχουν αναφερθεί σε νοσοκομεία στην ανατολική Τιγκράι μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλές ακόμη που δεν έχουν καταγραφεί.

«Αξιόπιστες πηγές μας έχουν πει για τη δολοφονία οκτώ διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Αντιγκράτ, Μεκέλε, Σίρε και Ουούκρο», προστίθεται στη δήλωση.

Πυροβολισμοί αδιακρίτως σημειώθηκαν τον Νοέμβριο στις Μεκέλε, Ουμέρα και Αντιγκράτ, ενώ μαζικές δολοφονίες έχουν αναφερθεί στις Αξούμ και Ντενγκελάτ, ανέφερε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.