Αφγανιστάν: Μία γιατρός έχασε τη ζωή της από έκρηξη βόμβας

Αφγανιστάν: Μία γιατρός έχασε τη ζωή της από έκρηξη βόμβας

Μια γιατρός έχασε σήμερα το πρωί τη ζωή της από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσαν επαρχιακοί αξιωματούχοι.

Η γιατρός σκοτώθηκε από την έκρηξη την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της με ένα αμαξίδιο, δήλωσε ο Αταχουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζαλαλαμπάντ. Από την έκρηξη αυτή τραυματίστηκε επίσης ένα παιδί. Ο Χογκιάνι δεν κατονόμασε τη γιατρό, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή εργαζόταν στην μαιευτική πτέρυγα ιδιωτικού νοσοκομείου.

Η γιατρός αυτή σκοτώθηκε μόλις μερικές μέρες μετά τον θάνατο τριών γυναικών που εργάζονταν σε μέσο ενημέρωσης από πυρά στην ίδια πόλη. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται κύμα επιθέσεων με πυροβολισμούς και μικρές βόμβες που τοποθετούνται σε οχήματα ή στην άκρη δρόμων το οποίο έχει στόχο δημοσιογράφους, εργαζομένους σε κοινωνικές υπηρεσίες και κυβερνητικούς υπαλλήλους.

Η αφγανική κυβέρνηση και ορισμένες ξένες δυνάμεις έχουν επιρρίψει την ευθύνη σε αντάρτες Ταλιμπάν για πολλές από τις επιθέσεις αυτές και δηλώνουν ότι η οργάνωσή τους χρησιμοποιεί τις τακτικές αυτές για να σπείρει τον φόβο αποφεύγοντας παράλληλα να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες σε ευρεία κλίμακα.

Οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα, αν και η πρόοδός τους έχει επιβραδυνθεί καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει τα σχέδιά της για την ειρηνευτική διαδικασία και την απόσυρση των στρατευμάτων.

Την Τρίτη, τρεις γυναίκες που εργάζονταν σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, ηλικίας από 18 ως 20 ετών, έπεσαν νεκρές από τα πυρά που δέχθηκαν καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους στην Τζαλαλαμπάντ. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε αργότερα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Νανγκαρχάρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν, εξυπηρετεί για καιρό ως το κύριο προπύργιο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Μαχητές που έχουν την έδρα τους εκεί έχουν σχεδιάσει και διαπράξει βομβιστικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ.