3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία έως το 2024 για το προσφυγικό
Κομισιόν

3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία έως το 2024 για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως και το 2024 στην Τουρκία μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων για τη διαχείριση του προσφυγικού σύμφωνα με δύο διπλωμάτες την Τετάρτη τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με έγγραφο και τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η Κομισιόν προτείνει συνολικά να δοθούν 5,7 δισεκατομμύρια στην τετραετία αυτή σε τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία), αλλά και στην ίδια τη Συρία μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων και όχι απευθείας στις κυβερνήσεις τους.

Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βασικών υπηρεσιών, αλλά επιδιώκει τα κονδύλια της ΕΕ να καταβληθούν απευθείας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ που ενοχλούνται από τον αυξανόμενο αυταρχισμό της Τουρκίας και το επιδεινούμενο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι απίθανο να αποδεχθούν αυτό το αίτημα αναφέρει το Reuters. Παράλληλα η χώρα κατηγορείται και για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση χρηματοδότησης από την Επιτροπή σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που διευθετήθηκε εν μέρει απευθείας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τα χρήματα τώρα θα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον κοινό προϋπολογισμό της Ένωσης και, ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μετανάστευσης τον Μάρτιο του 2016, η Τουρκία συμφώνησε να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, σε αντάλλαγμα για περισσότερα χρήματα.