Ζητείται έρευνα για τον ρόλο της Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB
ΗΠΑ

Ζητείται έρευνα για τον ρόλο της Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB

Μια ομάδα Δημοκρατικών Αμερικανών βουλευτών απέστειλε επιστολή στις ρυθμιστικές αρχές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος της Goldman Sachs στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση το γραφείου του Αμερικανού αντιπροσώπου Άνταμ Σιφ.

Η επιστολή εστάλη στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων Μάρτιν Γκρούενμπεργκ από τον Σιφ και άλλα 19 μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Καλιφόρνια.

«(Επιθυμούμε) να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τον ρόλο του ομίλου Goldman Sachs στη συμβουλευτική της SVB και στην αγορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων της», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή. Ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από τότε που η Washington Mutual χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Την Παρασκευή, η μητρική εταιρεία της τράπεζας SVB Financial Group δήλωσε ότι κατέθεσε αίτηση για αναδιοργάνωση υπό καθεστώς πτωχευτικής προστασίας βάσει του κεφαλαίου 11.

Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν την κατάρρευση της SVB, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η Goldman Sachs δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της επιστολής των νομοθέτων.

Η SVB αποκάλυψε τον ρόλο της Goldman Sachs ως αγοραστή του χαρτοφυλακίου ομολόγων της την Τρίτη 14 Μαρτίου, την τελευταία ημέρα ενός παραθύρου τεσσάρων εργάσιμων ημερών που παρέχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τέτοιου είδους γνωστοποιήσεις, ανέφεραν οι νομοθέτες στην επιστολή.

«Καθώς η Goldman Sachs είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την αποτυχία της SVB, σας παροτρύνουμε έντονα να αναλύσετε κατά πόσον η Goldman Sachs λειτούργησε με "ίσες αποστάσεις" στο ρόλο της ως σύμβουλος της SVB», προστίθεται στην επιστολή.

Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank SBNY.O την περασμένη εβδομάδα.