Πώς δίνεται ώθηση σε «Ηρακλή» και αποεπένδυση του ΤΧΣ

Πώς δίνεται ώθηση σε «Ηρακλή» και αποεπένδυση του ΤΧΣ

Σημαντική ώθηση για την επιτυχία του νέου Ηρακλή στις τράπεζες, της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, έφερε η ξαφνική ομοβροντία αναβαθμίσεων των Moody’s και Fitch, οι οποίες αναβάθμισαν όλες τις τράπεζες.

Ειδικότερα όμως η Moody’s, η οποία πέραν της αναβάθμισης και των τραπεζών του πέμπτου πυλώνα Παγκρήτια και Attica Bank, οδήγησε ταυτόχρονα με την αξιολόγησή της τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας με τις υψηλές βαθμολογίες που έδωσε.

Να σημειωθεί ότι από τη Eurobank ξεκινά και η αποεπένδυση του δημοσίου από το τραπεζικό σύστημα με τις πληροφορίες να θέλουν την επίσημη πρόταση για αγορά του ποσοστού ιδίων μετοχών 1,4% να φεύγει τάχιστα προς το ΤΧΣ με το τίμημα, να έχει προσδιοριστεί μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ ανά μετοχή, μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Με βάση το σχεδιασμό του ΤΧΣ θα ακολουθήσει η αποεπένδυση της ΕΤΕ για την οποία προβλέπεται αρχικά η διάθεση ποσοστού 20% σε επενδυτές.

Η Moody’s αλλά και η Fitch με την αναβάθμισή της, έχουν τώρα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση του κόστους του νέου Ηρακλή στις τράπεζες και μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. 

Κατ΄ αυτό τον τρόπο και μετά την επενδυτική βαθμίδα του ελληνικού χρέους, αναβαθμισμένα είναι πλέον τώρα, τα senior ομόλογα που οι τράπεζες διακρατούν από τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή, ενώ οι μελλοντικές τιτλοποιήσεις για τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων στο νέο Ηρακλή, θα γίνουν με χαμηλότερο κόστος.

Να σημειωθεί ότι Moody’s αναβάθμισε το προφίλ της Eurobank  σε ba2 από b1, και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της  σε Baa3 από Ba2.  

Η Εθνική επίσης, αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba3 με δείκτη κεφαλαίων CET1 17,3% και πλασάρισμα στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη στα stress tests.  

Βεβαίως οι εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών θα έχουν καλύτερη βαθμολογία που μπορεί να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης σε συνδυασμό και με το κλίμα που διαμορφώνουν για το ελληνικό χρέος οι αναβαθμίσεις των οίκων και η ανάκτηση ήδη της επενδυτικής βαθμίδας.

Το γεγονός αποτυπώνεται στο ασφάλιστρο κινδύνου CDS είναι στα επίπεδα των ιστορικών χαμηλών του. Το ασφάλιστρο με διάρκεια ζωής 5 ετών είναι στα 73,70 με πτώση 56% σε ένα χρόνο αφού πέρυσι τον Οκτώβριο είχε φθάσει να αποτιμάται στα 180,27.

Οι σημερινές τιμές υποδηλώνουν σημαντική πτώση του κόστους επένδυσης λόγω μειωμένου ρίσκου για τους ελληνικούς τίτλου. Η τιμή αυτή για το ασφάλιστρο, υπολογίζει ουσιαστικά την πιθανότητα ρίσκου από χρεωκοπία σε 1,23%.

Ισχυρή ώθηση όμως δίνει η Moody’s και για τη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα, αφού αναβάθμισε και την Παγκρήτια Τράπεζα όπως και την Attica Bank παρακολουθώντας τις εξελίξεις.