Πειραιώς: Γιατί η Wood ανεβάζει την τιμή στόχο στα 3,80 ευρώ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Πειραιώς: Γιατί η Wood ανεβάζει την τιμή στόχο στα 3,80 ευρώ

Μεγάλη θετική αναθεώρηση στην τιμή - στόχο της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,80 ευρώ από 3,40 ευρώ προηγουμένως και έναντι τρέχουσας τιμής 2,36 ευρώ μετά τα αποτελέσματα 2022 κάνει η Wood και δίνει έτσι περιθώριο ανόδου 61% για την τιμή της ελληνικής τράπεζας, προτείνοντας «αγορά». Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου η Πειραιώς διαπραγματεύεται τώρα με P/E μικρότερο από 5 και κάτω από το ήμισυ της λογιστικής αξίας, παρά το ετήσιο ράλι 64% της μετοχής, με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023. 

Μάλιστα η μετοχή της Τράπεζας λέει η Wood, θα διαπραγματεύεται στα 3,80 ευρώ της τιμής στόχου με τα προβλεπόμενα μεγέθη για φέτος με P/E στο 7,7 και με τιμή προς λογιστική αξία κάτω της μονάδας στο 0,8, με discount (έκπτωση) 5% και 9% έναντι των πολλαπλασιαστών του ανταγωνισμού.

Εξηγώντας τους λόγους της θετικής αναθεώρησης στην έκθεσή της η Wood αναφέρει μεταξύ άλλων τον ομαλοποιημένο συντελεστή απόδοσης 10% στα αποτελέσματα του 2022, λόγω:

  • της αύξησης 10% των υγιών δανείων και της ισχυρής επέκτασης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου (NIM) στα δύο τελευταία τρίμηνα, 
  • της επαναλαμβανόμενης μείωσης των δαπανών λειτουργίας κατά 4,5% 
  • το ευνοϊκό περιβάλλον για την βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (δείκτης κόστους κινδύνου COR στις 80 μονάδες βάσης, δείκτης κόκκινων δανείων NPE σε 6,8%, αύξηση των προβλέψεων στα κόκκινα δάνεια NPE στο 54%)
  • και εντυπωσιακή βελτίωση του κεφαλαίου (με τoν πλήρη δείκτη FL CET1 στο 11,5%, δηλαδή αυξημένο κατά 285 μονάδες βάσης ετησίως). 

Η Wood αναμένει άλλη μια ισχυρή χρονιά για το 2023, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, της μεγαλύτερης αποδοτικότητας για μειωμένα κόστη και της περιορισμένης εμφάνισης νέων κόκκινων δανείων (ΜΕΔ), οδηγώντας σε απόδοση κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 10%. Η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές  παρά την απόδοση της μετοχής 64% από την αρχή του χρόνου, με τον δείκτη P/E μικρότερο από 5x και τιμή προς ενσωματωμένη λογιστική αξία P/TBV για φέτος. 

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς και θέτει το νέο στόχο τιμής (PT) στα 3,8 ευρώ ανά μετοχή.

Η Wood αναφέρει ότι «στις 24 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 170 εκατ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο του 2022 έναντι της εκτίμησής μας για 124 εκατ. ευρώ και της ευρύτερης μέσης πρόβλεψης των αναλυτών (consensus) για κέρδη 132 εκατ. ευρώ. Ο ισχυρός ρυθμός προήλθε από τα καθαρά έσοδα από τόκους (+30% τριμηνιαία), τα οποία διαμορφώθηκαν στα 431 εκατ. ευρώ, έναντι της πρόβλεψής μας για 370 εκατ. ευρώ. 

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο (+10% σε ετήσια βάση), λόγω της ανάπτυξης κατά 16% σε ετήσια βάση στον εταιρικό χώρο. Ωστόσο, ο κύριος μοχλός του καθαρού επιτοκιακού εσόδου (NII) ήταν η επέκταση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), με την απόδοση των δανείων να αυξάνεται στο 4,68% (+82μονάδες βάσης τριμηνιαία) και το κόστος των καταθέσεων να φτάνει τις 14μονάδες βάσης (+6μονάδες βάσης τριμηνιαία). 

Αυτό οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου επιτοκίων NIM στις  220 μονάδες βάσης στο 4ο τρίμηνο του 2022, από 161 μονάδες βάσης στο 3ο τρίμηνο. Η υγιής απόδοση συμπληρώθηκε από το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και από το κόστος ρίσκου (COR) στις 80 μονάδες βάσης”. 

Οι προβλέψεις της Wood 

Έχουμε ήδη αυξήσει τις προβλέψεις μας, λέει η Wood (σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση μας τον Φεβρουάριο) κατά περίπου 10%. Τώρα «αναμένουμε ότι το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) θα αυξηθεί κατά περίπου 19% το 2023, σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, με το περιθώριο των επιτοκίων  (NIM) περισσότερο από 2,1%». 

Στις 17 Φεβρουαρίου, λέει ο οίκος, το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις της Πειραιώς, ήταν 34% (έναντι περίπου 50% στους αριθμούς μας) και το μείγμα προθεσμιακών καταθέσεων στο 19% (έναντι 35% στους αριθμούς μας). «Η απόδοση των δανείων αυξάνεται επίσης με ταχύτερους ρυθμούς από τις προσδοκίες μας» αναφέρει ο οίκος. 

Επιπλέον, «υπολογίζουμε δείκτη κόστους (COR)  110 μονάδες βάσης (με το guidance της διοίκησης στις 120 μονάδες βάσης) στο μοντέλο μας, αν και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξο. Συνολικά, τώρα προβλέπουμε απόδοση κεφαλαίων ROTE 10,5% για το 2023, αλλά θα μπορούσε να φτάσει και το 11-12% σε ένα πιο ανοδικό σενάριο», λέει ο οίκος.

Η κεφαλαιακή αποκατάσταση «θα πρέπει να κλείσει το κενό αποτίμησης. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κλείσει τη διαφορά έναντι των ομολόγων της όσον αφορά τον καθορισμό του P&L, με την κερδοφορία (ROTE) τώρα να είναι μεγαλύτερη από 10%. Η σημαντική αποκατάσταση του ισολογισμού είναι το επόμενο βήμα, κατά την άποψή μας, για τη μείωση της διαφοράς στην αποτίμηση έναντι των τοπικών ομολόγων της (σε όρους τιμής προς λογιστική αξία P/TBV, περίπου 40% σε Eurobank και Εθνική και 10-15% σε Alpha ). Η τράπεζα έχει καθαρίσει τα βιβλία της  ενισχύει τις προβλέψεις για κόκκινα δάνεια NPE (περίπου 65% το 2023) και μέχρι το τέλος του 2023, προβλέπουμε αναλογία πλήρη FL CET1 μεγαλύτερου από 12,5% και του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (TCR) περίπου στο 17,5%». 

Βασικοί κίνδυνοι λέει ο οίκος είναι: «Η υψηλότερη ροή κόκκινων δανείων ΜΕΔ σε ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον, η μικρότερη πιστωτική επέκταση, τα χαμηλότερα περιθώρια δανεισμού η υψηλή έκθεση σε αναβαλλόμενους φόρους (DTC) στην κεφαλαιακή διάρθρωση και η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα λόγω των επικείμενων εκλογών».