Πριν αποδοθεί στον γράφοντα δόλος για την παρακώληση της λειτουργία των τραπεζών, πίσω από τον τίτλο του σημερινού άρθρου υπάρχει μια ολόκληρη μελέτη που βασίζεται στην συμπεριφορά των καταναλωτών όταν υπάρχει πρόβλημα στην χρήση των αυτόματων μηχανών καταθέσεων και αναλήψεων των τραπεζών, τα γνωστά μας ΑΤΜs.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία μια χώρα που οι πολίτες της έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης και καταναλώνουν λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Μια άλλη πολιτισμική ιδιορρυθμία των Γερμανών είναι ότι είναι πιο απρόθυμοι από τους άλλους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν ηλεκτρονικά και ψηφιακά μετρητά. Το χαρτονόμισμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες χώρες και ορισμένα μέρη στην ύπαιθρο μέχρι σήμερα δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα.
Ευρωζώνη: Ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτα ανά άτομο και έτος

Η επικράτηση των μετρητών έναντι των ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο φόβο πολλών Γερμανών (ειδικά των ηλικιωμένων) σχετικά με την έλλειψη απορρήτου των ηλεκτρονικών μετρητών. Άλλωστε, η Γερμανία είναι μια χώρα που έχει βιώσει δύο αυταρχικά καθεστώτα που υπονόμευσαν σοβαρά την ιδιωτικότητα των πολιτών (το Τρίτο Ράιχ και την σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία). Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου στον κόσμο και ο πληθυσμός συνολικά βασίζεται περισσότερο σε απρόσωπες/ανώνυμες μορφές εμπορικών συναλλαγών, όπως η χρήση μετρητών και η συσσώρευση χρυσού.
Το πρόβλημα με τα μετρητά, ωστόσο, είναι ότι απαιτούνται ΑΤΜ για να διεκπεραιωθεί η συναλλαγή (είτε εντός είτε εκτός του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων). Μια ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ κατέληξε σε ένα πολύ ιδιαίτερο συμπερασμα για να ενισχύσει την κατανάλωση στη Γερμανία και να μειώσει τη χρήση μετρητών: Να ανατινάξει τα ΑΤΜ.
Στην πραγματικότητα οι ερευνητές δεν βγήκαν έξω και βομβάρδισαν ΑΤΜ σε όλη τη γερμανική επικράτεια . Αντ' αυτού, ανέλυσαν το κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε ΑΤΜ στα χρόνια πριν από την Covid σε όλη τη Γερμανία. Οργανωμένες συμμορίες ανατίναζαν ΑΤΜ σε όλη τη χώρα για χρόνια. Ευτυχώς, οι επιθέσεις έγιναν σε προχωρημένη μεταμεσονύχτια ώρα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να πάρουν μετρητά τόσο εύκολα επειδή το τοπικό τους ΑΤΜ έχει ανατιναχθεί, βασίζονται περισσότερο στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αλλά γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, τείνουν να ξοδεύουν λίγο περισσότερο επειδή δεν «νιώθουν ότι τα χρήματα φεύγουν από τα πορτοφόλια τους». Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε περιοχές όπου τα ΑΤΜ υπέστησαν επιθέσεις και βγήκαν εκτός λειτουργίας. Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 2,3% για περίπου τρεις μήνες προτού μειωθεί σε επίπεδα ελάχιστα υψηλότερα από την καταστροφή των ΑΤΜ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ΑΤΜ επισκευάζονται και οι καταναλωτές επιστρέφουν στη χρήση μετρητών για τις συναλλαγές τους ή αν απλώς συνηθίζουν να πληρώνουν με κάρτες.
Η έρευνα αυτή καταδεικνύει κυρίως το πως αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την ύπαρξη μετρητών σε ψηφιακή ή υλική μορφή. Και το συμπέρασμα είναι ότι όσο αυξάνεται η χρήση καρτών αυξάνεται μακροπρόθεσμα το μέγεθος της κατανάλωσης ενδεχομένως λόγω της ευκολίας της χρήσης ειδικά σε μικρές συναλλαγές που δεν απαιτείται κωδικός ή κάποιο κλειδί οι οποίες και οδηγούν σε υπερβάσεις εξόδων από τους καταναλωτές.