ΗΠΑ: Μειωμένες οι ροές κεφαλαίων προς την Ρωσία μετά την αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες

ΗΠΑ: Μειωμένες οι ροές κεφαλαίων προς την Ρωσία μετά την αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες

Η απειλή της Ουάσινγκτον να πλήξει με κυρώσεις ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μειώσει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές ροές μεταξύ της Ρωσίας και χωρών όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγέμο.

Ο Αντεγέμο, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών - συμπεριλαμβανομένων των αναφορών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - δείχνουν μείωση στην κίνηση κεφαλαίων μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από την Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο, με το οποίο απειλούνται με κυρώσεις χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Με βάση τα δεδομένα που έχω υπ' όψιν μου, έχω δει μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές ροές που αφορούσαν σε συναλλαγές και ενδεχομένως μπλοκαρίστηκαν από τράπεζες τρίτων χωρών», δήλωσε ο Αντεγέμο και πρόσθεσε: «Έχω δε ακούσει σχετικά με αυτό και από ορισμένους από τους παρατηρητές που βρίσκονται σε τράπεζες [...] ότι υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε συναλλαγών με τη Ρωσία, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε».

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η απειλή των ΗΠΑ να πλήξουν με κυρώσεις τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία έχει παγώσει το τουρκορωσικό εμπόριο, διακόπτοντας ή επιβραδύνοντας ορισμένες πληρωμές τόσο για εισαγόμενο πετρέλαιο όσο και για τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με επτά πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα δεν στόχευε ρητά την ενέργεια, αλλά έχει περιπλέξει ορισμένες τουρκικές πληρωμές για ρωσικό αργό πετρέλαιο καθώς και τις ρωσικές πληρωμές για ένα ευρύτερο φάσμα τουρκικών εξαγωγών, ανέφεραν οι πηγές.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει χιλιάδες κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια και έκτοτε προσπαθούν να εμποδίσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες να μη βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις και έχουν στοχοποιήσει επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Κίνα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης ταξιδέψει στην Τουρκία, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες, για να προειδοποιήσουν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7, εάν δραστηριοποιούνται με οντότητες που υπόκεινται στους αμερικανικούς περιορισμούς.

Το εκτελεστικό διάταγμα δεν περιελάμβανε ένα κοινό όριο που τιμωρούσε τις επιχειρήσεις μόνο εάν εν γνώσει τους εμπλέκονταν σε συναλλαγές για λογαριασμό όσων έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις ή συνδέονται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, αφήνοντάς τες σε κίνδυνο να αποκοπούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, ακόμη και αν εμπλέκονται εν αγνοία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο περισσότερα από 500 πρόσωπα και οντότητες σε αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.