Η HSBC εξαγοράζει τον βρετανικό βραχίονα της SVB Bank έναντι 1 λίρας
Shutterstock
Shutterstock

Η HSBC εξαγοράζει τον βρετανικό βραχίονα της SVB Bank έναντι 1 λίρας

Η HSBC εξαγόρασε τη Δευτέρα τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας, διασώζοντας τον βασικό δανειστή για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Βρετανία και συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ. 

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το  Sky News και λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας βοήθησαν στην ιδιωτική πώληση του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank στην HSBC σε μια κίνηση που θα προστατεύσει τις καταθέσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, η HSBC θα εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank UK (SVB UK) έναντι 1 λίρας, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αγωνιώδους διαπραγμάτευσης από τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε δήλωσή της, η HSBC αναφέρει ότι η συναλλαγή "ολοκληρώνεται άμεσα". Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενους πόρους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

«Στις 10 Μαρτίου 2023, η SVB UK είχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. στερλινών και καταθέσεις ύψους 6,7 δισ. στερλινών. Για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η SVB UK κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 88 εκατ. λιρών. Τα ίδια κεφάλαια της SVB UK υπολογίζονται σε 1,4 δισ. στερλίνες.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Bank of London ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά στη Silicon Valley Bank UK, επισημαίνοντας ότι έστειλε τις προτάσεις της στις βρετανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Bank of London, ηγείται μιας κοινοπραξίας επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία έχει υποβάλει επίσημες προτάσεις.

Τράπεζα της Βρετανίας: Τα χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας είναι υγιές, αφού η κεντρική τράπεζα συνέβαλε στην εξεύρεση αγοραστή για τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank.

«Καμία άλλη βρετανική τράπεζα δεν επηρεάζεται άμεσα και ουσιαστικά από αυτές τις ενέργειες ή από την εξυγίανση της αμερικανικής μητρικής τράπεζας της SVBUK", ανέφερε η BoE.

«Το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλές, υγιές και καλά κεφαλαιοποιημένο», πρόσθεσε. 

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει τη συνέχεια των τραπεζικών υπηρεσιών, θα ελαχιστοποιήσει τις διαταραχές στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα στηρίξει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόσβαση καταθετών στους λογαριασμούς

«Οι καταθέτες από τη Δευτέρα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Καμία ζημία από την Silicon Valley Bank δεν θα βαρύνει τους φορολογούμενους» αναφέρουν η Fed και η Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), μεταδίδει το Reuters. 

Η κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, απόφαση έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με τη Fed και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμα:

SVB: Γιατί αποτελεί εστία συστημικού κινδύνου

Silicon Valley Bank: Με κομμένη την ανάσα επενδυτές και αγορές