Η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών «βυθίζει» τις μετοχές
Bloomberg για Ολλανδία

Η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών «βυθίζει» τις μετοχές

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η απόφαση της Κάτω Βουλής να εγκρίνει πρόταση για την αύξηση της φορολογίας των τραπεζών και την προσθήκη έκτακτης εισφοράς στις επαναγορές μετοχών, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική από τους οικονομολόγους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η είδηση αυτή οδήγησε σε κάθετη πτώση τις τραπεζικές μετοχές στην Ολλανδία, με την ABN Amro NV και την ING Groep NV να χάνουν περίπου 4%.

Αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα «περάσει» από την ολλανδική Γερουσία, ωστόσο αυξάνει την ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρότερους φόρους, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν χρηματοδότηση για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα που συμπιέζονται από τις πληθωρισμό.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Ολλανδών βουλευτών αργά την Πέμπτη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων προς αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε δήλωσή τους, εκτίμησαν ότι η προσθήκη ενός φόρου 15% στις επαναγορές μετοχών θα εισέπραττε 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια).

Ο φόρος στις τράπεζες προβλέπεται να αποφέρει έσοδα ύψους 350 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Η ολλανδική πρόταση, που υποβλήθηκε από την Πράσινη Αριστερά και την Εργατική κόμματα, έρχεται μετά την επιβολή στην Ιταλία ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες κέρδη των τραπεζών τον Αύγουστο με νόμο έκτακτης ανάγκης.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μιχάλι Βάργκα δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στις τράπεζες για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Τι λέει το Bloomberg Intelligence για τη συγκεκριμένη απόφαση

«Ο προτεινόμενος από το ολλανδικό κοινοβούλιο φόρος στις επαναγορές μετοχών - που ορίζεται με τον συντελεστή 15% που εφαρμόζεται στα μερίσματα - και η αύξηση του τραπεζικού εισφορά είναι η τελευταία σε μια σειρά από πολιτικές φορολογικής αρπαγής, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω μέρος της ενίσχυσης των κερδών των δανειστών
που απολαμβάνουν από τις αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτσαρντς, τραπεζικός αναλυτής του BI.

Οι μετοχές της ING Groep NV υποχώρησαν κατά 4,8% στη 1 μ.μ. στο Άμστερνταμ, το περισσότερο από τον Απρίλιο, ενώ η πτώση της ABN Amro Bank NV κατά 3,6% την ώθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών θα στείλει επιστολή σχετικά με την συνέπειες της κίνησης στο κοινοβούλιο πριν από τις 4 Οκτωβρίου, όταν τα σχέδια αυτά θα συζητηθούν εκ νέου, δήλωσε εκπρόσωπος του Bloomberg τηλεφωνικά.

Η ING παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ η πρόταση είναι υπό συζήτηση, δήλωσε εκπρόσωπος. Εκπρόσωπος της ABN Amro
δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ένωση Τραπεζών των Κάτω Χωρών (NVB) κατήγγειλε την πρόταση. «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η κοινωνία θα ωφεληθεί από αυτή την αύξηση των φόρων», δήλωσε ο πρόεδρος της NVB Μέντι Φαν ντερ Λάαν σε δήλωσή του.

«Το υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις οδηγεί επίσης σε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Είναι σα να παίζει κανείς με τη φωτιά», σημείωσε ο κ. Φαν ντερ Λάαν.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εξέφρασε επίσης την αντιρρήσεις του στο κοινοβούλιο. Προέβλεψε ότι ο φόρος θα έχει ως αποτέλεσμα στη φυγή των τραπεζών από την Ολλανδία, αποστραγγίζοντας τελικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

«Αυτό θα οδηγούσε στην αποχώρηση των τραπεζών, είμαστε πεπεισμένοι, στη Φρανκφούρτη, για παράδειγμα», δήλωσε στους νομοθέτες.