Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Πιστωτική επέκταση και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Πιστωτική επέκταση και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας

Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό πέριξ του 3,5% φέτος και ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει τους στόχους της για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10% και μείωση των κόκκινων δανείων περίπου στο 5% σύμφωνα με τους αναβαθμισμένους στόχους του νέου πλάνου για την τριετία 2023-2025, εμφανίστηκε, μιλώντας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Πειραιώς, ο CEO του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Η τράπεζα στοχεύει επίσης σε περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, με παράλληλη καθαρή πιστωτική επέκταση με την παροχή νέων δανείων, κατά 1,6 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Μετά την επιτυχή απορρόφηση των δόσεων που της έχουν κατανεμηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε, «η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την 4η δόση των πόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». 

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μεγάλου σχολίασε: «Η πρόοδος αυτή αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία που μπορεί να διαγράψει. Οι προοπτικές αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί. Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία». 

Ο Γενικός Δείκτης είπε, καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%». 

Νέο πρόγραμμα Ενεργειακής Μετάβασης - Χρηματοδότηση ΜμΕ

Ο Όμιλος Πειραιώς, είπε ο κ. Μεγάλου, «εγκαινίασε το νέο έργο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα εμπορικό πρόγραμμα-σχέδιο δράσης, το οποίο θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιμέρους προσπάθειες των πελατών της για οικοδόμηση μιας καλύτερης και πιο βιώσιμης ελληνικής οικονομίας. 

Με προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ακίνητα - κτίρια και στη γεωργία, θα προωθήσουμε εξατομικευμένη προσέγγιση ειδικά για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών. 

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις έως το 2025 και συνολικά 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και Αμοιβαίων Κεφαλαίων. 

Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον Όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας. 

O διεθνής οργανισμός Science Based Targets Initiative (SBTi) διασφάλισε τους στόχους μείωσης εκπομπών της Τράπεζας Πειραιώς από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητες της ενώ γίναμε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει αυτή τη διασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μόλις τρεις άλλες επιχειρήσεις έχουν διασφαλισμένους ανθρακικούς στόχους κατά SBTi. 

Η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, όσον αφορά στις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητας της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 -2021». 

Έτος ανάκαμψης το 2022

Τέλος, ο κ. Μεγάλου υπενθύμισε, ότι το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. Η πορεία μας είπε, «καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ».

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ, το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας - μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο. 

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO 9 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2022.

Οι οικονομικές επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2022 σε όλους τους τομείς. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 715 εκατ. ευρώ, 41% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια. 

«Χάρη σε διαρθρωτικές ενέργειες και εστιασμένες δράσεις πετύχαμε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 2022 διαμορφώθηκαν σε 828 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2022 κατέγραψαν κέρδη 897 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημία ύψους 3,0 δισ. ευρώ το 2021. 

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μoνάδων βάσης σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%», συμπλήρωσε ο κ. Μεγάλου.

Τι είπε ο προέδρος Γ. Χαντζηνικολάου

Στις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς για το 2023 και μετά, αναφέρθηκε νωρίτερα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως είπε το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον ‘Όμιλο Πειραιώς. 

«Μετά από μια θεαματική ανάκαμψη το 2021, που υπερκάλυψε τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, στο 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 6%. 

Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επενδύσεις (ξένες και εγχώριες), στις ισχυρές εξαγωγές, στην αυξημένη κατανάλωση, και στην ανάκαμψη του τουρισμού που επανήλθε στα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν υψηλότερος, αν δεν υπήρχε η Ουκρανική κρίση, που οδήγησε στις υψηλές τιμές ενέργειας (οι οποίες επηρέασαν τις εισαγωγές μας), και αφαίρεσαν, περίπου 2%, από την αύξηση του ΑΕΠ», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Καθώς πορευόμαστε στο 2023, δήλωσε, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια». 

Η αισιοδοξία αυτή, πρόσθεσε, «στηρίζεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που είναι θετικές, πάρα το προβληματικό διεθνές περιβάλλον. Ο κύριος λόγος είναι, ότι η χώρα μας κινείται, σε έναν μεγάλο βαθμό αντί-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. 

Ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι προς το τέλος του οικονομικού κύκλου, η χώρα μας, μετά από μια μακρά κρίση, είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και άλλοι παράγοντες, όπως η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μόνο θα ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές.

Η δε προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται. 

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει αυτή η ανάπτυξη. Η απάντηση μου είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση. Ο δε ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται.

Οι επενδυτές και οι επενδύσεις, στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα.

Ο ‘Όμιλος Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην μελλοντική πορεία της χώρας, ως οι κεντρικοί χρηματοδότες των επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε τα κεφάλαια και την ρευστότητα και ήδη, το πράττουμε τόσο με ίδιες δυνάμεις, όσο και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Ειδικά το πρόγραμμα RRF, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη».